Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Man kan aldrig vara för säker – att skapa säkra lösenord (och minnas dem)

Innehållet i denna lektion finns också som en del i en större och mer omfattande säkerhetskurs: Hängslen och livrem – grundläggande säkerhet på Internet.

Få av oss skulle lämna vår dörr på glänt när vi går till jobbet och känna sig trygg med det. Inte heller låta sin bil stå olåst med nycklarna i mitt på en stor parkeringsplats. Vi inser att det finns allt för stora risker med ett sådant beteende. Fysisk säkerhet är påtagligt och lätt att relatera till. Samtidigt är många ganska slarviga med sin digitala säkerhet. De använder enkla lösenord och återanvänder dem på många olika sidor och plattformar. Digital säkerhet är helt enkelt lite mer abstrakt för många. Samtidigt är riskerna potentiellt lika stora i den digitala världen. Att en hackare lyckas logga in på din Friskis och Svettis-sida kanske gör begränsad skada, men om det handlar om din primära e-post eller dina finansiella system kan skadorna bli svårare att åtgärda.

Syfte

I denna korta kurs tittar vi därför bara på lösenordshantering. Varför det är viktigt, vilka faror som finns och hur du som användare ska kunna skapa säkra lösenord till alla de tjänster du använder.

Kunskapsmål

När du gått klart denna kurs kommer du att:

  • ha kunskap om de risker som finns förknippade med brister i digital säkerhet
  • ha kunskap som bättre gör att du kan skydda dina system från intrång
  • ha konkreta färdigheter i att skapa och hantera säkra lösenord.

Upplägg

Kursen består av en lektion som uteslutande handlar om lösenordshantering. Du får även i uppgift att praktiskt se över din egen lösenordshantering och se om det finns utrymme för förbättringar.

Puffbild: Punkter av Ola Nilsson, CC0.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.