Testa att liveströmmaLektion två

Innan du kör live publikt är det bra att testa så att allting fungerar som det ska med tekniken. 

Koppla in din webbkamera och din eventuella mikrofon till datorn. Det går utmärkt att använda till exempel headsetet till din telefon som mikrofon. Många av de modernare webbkamerorna har dock bra inbyggda mikrofoner.

Gå in till Youtube och välj “Sänd Live”. Välj sen “Webbkamera” bland de tre alternativen. 

Ge klippet ett bra och beskrivande namn. De som tittar ska veta vad de tittar på och det blir dessutom lättare för er att hålla reda på era videoklipp framöver. 

Välj sen offentlighetsinställning:

  • Offentlig – Alla kan se och hitta klippet.
  • Olistat – För att se klippet måste man ha tillgång till länken. Ni behöver alltså skicka ut eller publicera den någonstans.
  • Privat – Man måste vara inloggad på Youtubekontot för att se klippet.

För ett offentlig arrangemang väljer du mellan offentlig eller olistat. 

Liveströminställningar för Youtube: Välja titel och offentlighetsinställning

För att du ska kunna sprida länken innan kan det vara bra att schemalägga din sändning, då får du en länk som ni kan sprida i era kanaler så att publiken vet var de ska titta. Kom ihåg att påbörja sändningen när det väl är dags, sändningen startar inte av sig själv. Schemalagda liveströmmar hittas sen i Youtube Studio under knappen ”Live”.

Kanalinställningar i Youtube

För att påbörja den kommande liveströmmen håller du muspekaren över videon och väljer ”Visa i kontrollrum”. Starta gärna sändningen någon minut innan så att du kan hinna komma igång innan det är dags.

Du behöver sen välja om sändningen är anpassad för barn, vilket den rent innehållsmässigt borde vara om ni inte högläser ur Äldreomsorgen i Övre Kågedalen. Barninställningen innebär att du inte har möjlighet till livechatt med tittarna, en funktion där tittarna kan ställa frågor som du svarar på under tiden. Också kommentarer under videon är avstängda samt möjligheten för användare att spara videon eller lägga till den i spellistor. Vilken inställning ni väljer är upp till er.

Lägg till en beskrivning: Vad är det tittarna kommer att få se? Du kan också välja en kategori, men det är inte så viktigt i det här sammanhanget.

Välj sen vilken kamera och eventuell mikrofon som ska användas. Hitta något i listan som antingen heter samma sak som din webbkamera eller något med USB-device. Använder du dina telefonhörlurar med inbyggd mikrofon heter det troligtvis något med extern mikrofon.

Under avancerade inställningar väljer du huruvida livechatten ska vara igång eller inte. Det kan vara bra att se efter så att inställningen är vad du önskar.

Aktivera chatt?

Tryck sen på ”Nästa”.

Du får nu upp en förhandsgranskning av din ström. Om du håller muspekaren över förhandsgranskningsrutan kan du välja att ta en ny miniatyrbild eller enkelt lägga in grafik som kanske tydligare förklarar för de som väntar på strömmen vad det är de ska få se.

Se gärna vår kurs Enkel bildredigering i Photopea om du vill lära dig göra enkel grafik. 

Före anpassad miniatyr:

Förhandsvisning av stream, utan miniatyrbild.

Efter anpassad miniatyr:

Upplagd anpassad miniatyr med vinjett: "Olas bokprat".

Starta strömmen med ”Sänd live” när det är dags! Dubbelkolla gärna så att din testliveström är satt som privat eller olistad så att inga andra nyfikna slinker in. Be gärna några kollegor sätta sig i ett annat rum medan du sänder för att kolla så att länken fungerar och att bild och ljud fungerar bra. 

Filminspelning med mobilens frontkamera innehåller en massa bra praktiska tips på saker att tänka på kring placering av kamera, ljud och liknande!

Tryck på ”Avsluta Ström” när ni är färdiga.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 17 april, 2020