Liveströmma på FacebookLektion två

Om du inte har Facebookappen rekommenderar vi att du skaffar den först. Logga sen in och besök er bibliotekssida. Välj ”Skriv ett inlägg”. Ha i åtanke att dessa instruktioner och bilder kommer från Androidappen, det är möjligt att det ser lite annorlunda ut på iPhone. Välj sen ”Sänd live”. Dubbelkolla att det står ”Publicera detta som [ert biblioteks namn]” så att du inte råkar liveströmma på din egen sida.

Skriv en beskrivning av vad liveströmmen kommer innehålla i rutan ”Tryck för att lägga till beskrivning…”. Välj sen om du vill att strömmen ska publiceras på själva sidan eller bara i det som kallas för händelser.

Vrid sen telefonen så du har den i landskapsläge. Då slipper tittarna de svarta kanterna bredvid videon. De roliga effekterna kan du välja bort genom att trycka på den lilla nedåtpilen längst ner till höger. Ska du filma dig själv väljer du den lilla ikonen för det uppe till vänster. Tänk också på att du kan använda dina hörlurar med inbyggd mikrofon om har sådana för att få bättre ljud. Du får experimentera dig fram!

När du trycker på den stora blå knappen är din liveström igång!

Genomför din liveström och avsluta den sen med ”Avsluta” när du är färdig. Tänk på att det kan vara bra om någon med administratörs- eller redaktörsrättigheter håller lite koll på kommentarsfältet under liveströmmen under tiden. Kanske dyker det upp frågor? Kanske behöver något modereras?

När din liveström är avslutad kan du välja om den ska publiceras på tidslinjen, det vill säga sparas för omvärlden, eller om den ska tas bort.

Om du har valt att publicera det på tidslinjen kommer liveströmmen ligga som ett inlägg på er sida.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 17 april, 2020