E-böcker och filformatLektion tre

E-böckers filformat

De tre dominerande filformaten som används för e-böcker är epub (standard för e-böcker) pdf och azw/kfx (Kindle). Alla läsplattor förutom Amazons Kindle kan använda epub, pdf och ofta många fler. Formatet epub tillåter att texten anpassas, ”flödar” om, när man ändrar textstorlek, marginalbredd, radavstånd och så vidare. Läs gärna på Wikipedia för mer information om epub . Ska du låna e-böcker från bibliotek är de huvudsakligen epub men de kan även vara i pdf. Om du ska ladda ner en e-bok som huvudsakligen består av text bör epub-formatet väljas. Är det en text där layouten är viktigt, till exempel facklitteratur med många bilder, är det bättre med pdf eftersom den inte flödar om texten och därför inte flyttar om bildernas placering i förhållande till texten. Till sist finns azw/kfx, det är företaget Amazons eget filformat för e-böcker. För att se exempel gå till Good Ereader recensionsavdelning. De brukar alltid visa hur läsplattorna hanterar både epub och pdf.

Hur för man över e-böcker till en läsplatta?

De flesta läsplattor har en medföljande e-boksbutik och kan läsplattan kopplas upp med wifi är det lätt att köpa en e-bok och ladda ner den direkt. Vill du låna, eller köpa e-böcker utöver det blir det mer komplicerat. Det beror huvudsakligen på det digitala låssystem som används för att säkra e-böcker mot piratkopiering. Det kallas för DRM, Digital Rights Management. Det finns e-böcker som inte är låsta med DRM men oftast handlar det om titlar vars upphovsrätt har gått ut. 

Det DRM-system som används för e-böcker ägs av företaget Adobe. Därför behöver du först skaffa ett Adobe ID, det vill säga ett inloggningskonto. Det gör du via Adobes  webbsida. Klicka på ”Logga in” i övre, högra hörnet och klicka sen på ”Skapa ett konto”. Att du ska ange din ålder beror på att du inte får skaffa ett konto om du är under 13 år.

Du behöver en dator och den USB-kabel du fick med läsplattan. Undantaget är Pocketbooks läsplattor där man efter att ha registrerat ett Adobe ID kan ladda ner e-böckerna via en webbläsare.

Gå till Adobes webbsida för att ladda ner programmet Adobe Digital Editions. Auktorisera programmet med din Adobe ID (e-mejladress och lösenord). Koppla in din läsplatta med kabeln, godkänn anslutningen på läsplattans skärm om det behövs och auktorisera sen själva läsplattan. Auktorisering av programmet och läsplattan gör du bara en gång.

Du kan nu börja låna eller köpa e-böcker online. När de sen laddas ned kommer Adobe Digital Editions godkänna filerna och lägga upp i ”The Library”. Därifrån högerklickar du på den bok du vill föra över och välj att den ska föras över till din läsplatta. Grattis! Du kan nu koppla loss läsplattan och börja läsa.

Det finns, som sagt, även läsplattor som använder systemet Android. De kan använda diverse läsappar och man kan därför ladda ner e-böcker direkt från flera olika butiker och bibliotek. Nackdelen är att appar inte alltid är anpassade för e-bläckskärm så läsupplevelsen blir inte alltid den bästa.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Anna Troy

Publicerad: 19 mars, 2021