Att köpa en läsplattaLektion två

Vill du köpa en ny läsplatta i Sverige är de dominerande företagen på marknaden Amazon, Rakuten Kobo, Pocketbook, Adlibris och Storytel. De kan köpas via diverse svenska butiker online. Det enklaste är att söka via till exempel Prisjakt och de brukar kosta från cirka 1000 kr och uppåt.

  • Amazon med sin Kindle-serie är världsledande men inte att rekommendera om du vill kunna läsa e-böcker från andra än just Amazon. Även om själva plattan kan köpas på svenska Amazon så köps e-böckerna via Amazon.com.
  • Näst störst är företaget Rakuten Kobo, som hösten 2020 har fyra modeller att välja på. Min favorit, bland annat på grund av att den har en bra skärm och att textinställningarna kan finjusteras genom att man drar med fingret längs ett reglage istället för förinställda textmallar. Kobo har även ett samarbete med e-medieleverantören Overdrive. Det ska möjliggöra lån av e-böcker från Overdrive direkt i läsplattan.
  • Företaget Pocketbook har mängder av modeller att välja på, bland annat en av de första läsplattorna i färg och en större i 10,4 tum. Du kan även ladda ner e-böcker från en biblioteken eller bokhandlarna via den inbyggda webbläsaren.
  • Onyx Boox har flera läsplattor med Android 10 från 6 till 13,3 tum.
  • Adlibris har Letto Frontlight 3, som är en ommärkt platta från det franska företaget Bookeen. Den utmärker sig genom att plattan sitter i ett gummifodral som inte kan tas bort. Det gör den lite tyngre och klumpigare än de andra plattorna men mer skyddad. Bra för läsplattor till utlåning på bibliotek, även om modellen nu har några år på nacken.
  • Slutligen finns plattan Storytel Reader från Storytel. Den kräver prenumeration av Storytels e-bokstjänst och är helt oduglig i bibliotekssammanhang.
Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Anna Troy

Publicerad: 19 mars, 2021