ProvfilmaLektion två

Börja med att testa tekniken så du själv känner dig bekväm med den. Hitta ett bra stativ till kameran som du kan höja och sänka, samtidigt som så lite av stativet som möjligt syns. 

Tänk på att poängen med 360-kamera är att spela in olika skeenden samtidigt. Det är alltså inte så intressant för betraktaren om någon/några bara står och pratar på samma ställe. 

Glöm inte att kameran filmar ALLT! Det innebär tak, sladdar på golvet med mera. Det går inte att dölja något. Kolla gärna direkt på filmerna i mobiltelefon under eller efter filmningen eller i medhavda VR-glasögon, så ni ser om något behöver justeras. Det finns billiga kartongglasögon man kan använda. Om kameran kan kopplas med en app till en telefon så spekar du upp filmen genom den i kartongglasögonen. Du kan också lägga upp filmerna direkt på exempelvis Youtube. Sedan lägger du mobiltelefonen i glasögonen för att se filmerna. 

Ett bra sätt att testa kameran är att spela in rena naturmiljöer. Du kan ställa kameran i en skog eller på en äng. Då behöver ingen “agera” och ni kan enkelt testa tekniken, lägga på tal, musik, mm i efterhand. Prova att prata nära respektive långt borta från kameran för att se hur bra ljudet tar utomhus. 

Så fort man tar på sig ”riktiga filmkläder” känns det mer på allvar. Våga testa utan manus, passa på att leka för att lära er!

Uppdrag

Placera kameran på följande sätt/ställen:

  • Mitt på ett bord, sitt runt om och prata och spela in samtalet.
  • Vid fönster för att testa ljuset eller om det syns om någon går utanför. 
  • På en stol och prata med kameran som om det vore en person.
  • Utomhus (eller mitt i ett större rum). Var flera personer och gå omkring på olika sätt runt kameran. Testa gärna att prata eller göra olika handlingar runt om kameran samtidigt. 
  • Leta reda på huvudkameran, det vill säga den kameralins som syns först när man sedan tar på sig VR-glasögonen. Den ser man i telefonen om man följer kameran därigenom. Den bild som först visas i telefonen är också den bild som först visas i glasögonen sedan.
  • Kontrollera alla vinklar. Det finns risk att det kan bli lite suddigt (beroende på kamera och antal linser) där linserna stitchas (sammanfogas). Det brukar inte göra något så länge inte någon står precis i den linjen, då kan personen ser suddig och spöklik ut. 
  • Titta sedan på filmerna i VR och fundera på vad som såg bra och ut vad man skulle kunna göra annorlunda till nästa gång. 
En suddig person.

Här blir det en spöklik känsla när en person eller föremål befinner sig mitt i stitchlinjen, det vill säga i mellanrummet mellan två kameralinser.

Utklädda personer vid ett matbord med ett fönster med starkt ljus i bakgrunden.

Passa på att testa nya saker med 360-kameran. Här är kameran en person i handlingen och personerna runt bordet pratar direkt med kameran. Då får betraktaren av filmen känslan av att vara delaktig i handlingen. Här syns att ljuset utifrån gör att det blir bra ljus i filmen, samtidigt syns inte vad som sker utomhus.

Kvinna som tittar i mobiltelefon.

Första filmen kan vara så enkelt som att sätta kameran på bordet och filma ett samtal runt ett bord. Här följs filmen samtidigt i mobiltelefonen.

Ett tak i ett rum.

Det går inte att dölja något med en 360-kamera, till och med taket kommer med!

Suddig stege filmad av 360-kameran.

Glöm inte att köpa in ett bra kamerastativ! Som du ser på bilden så funkar en stege inte alls lika bra. Stativet ska helst vara så smalt som möjligt. Dessutom är det bra att köra undan bilen om den inte ska vara med i handlingen, eftersom betraktaren av filmen kan vända sig om och se sådant som inte är tänkt att vara med.

Ett rum med en person till vänster i bild och en till höger.

Här är kameran placerad så man ser handlingen i två rum samtidigt och kan följa vad båda personerna gör.

I filmen syns förberedelser inför att vi ska spela in. Tanken är att flera personer i scenen ska komma från olika håll och att det ska spelas in flera scener på olika platser på ängen samtidigt. I det här fallet har vi valt att inte spela in röster, utan en berättarröst kommer att läggas på i efterhand. Vi har valt en särskild scen som betraktaren får framför sig när filmen sätts igång genom att rikta huvudkameran åt ett visst håll.

Kvinna som tittar på mobil.

Den som inte ska vara med på filmen måste gömma sig väl och hen får följa inspelningen via mobilen!

Mobiltelefon och kartongglasögon på en smultronbuske.

I mobilen kan man följa allt som händer under inspelningen. Det går sedan att kolla på filmerna, exempelvis i ett par VR-kartongglasögon.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mia Olausson

Publicerad: 12 augusti, 2020