Prova VRLektion tre

Överföring av film

För att kunna se filmerna behöver du antingen lägga över dem på en dator och sedan föra över filmerna till VR eller till exempelvis använda Youtube. Youtube är smidigt när man ska lägga upp filmerna.. Särskilt om du använder olika VR-glasögon och vill ha tillgång till filmerna på flera ställen. Det går att lägga filmerna privat eller olistade så att ingen annan fåtr tillgång till filmerna. Vill du kolla på filmerna i exempelvis kartongglasögon räcker det med kamera-appen som kopplar ihop kamera och telefon eller att använda Youtube på telefonen. 

Vill du redigera filmerna måste du föra över dem till dator. Då är det troligtvis enklast att använda sladd eller koppla i sd-kortet till datorn (minneskortet). 

Vill du kunna se filmerna offline i VR-glasögonen måste du också ladda över filmerna till glasögonen. Till Oculus VR-glasögon finns exempelvis en app som heter Skybox som man kan se filmerna igenom. Till Htc vive-glasögon kan man använda Steam, som är ett system där man kan köpa och samla sina spel på dator. 

Se filmerna

När du väl fört över filmerna vill du förstås titta på dem. Vilka filmer tycker du bäst om?. Hörs ljudet bra? Står kameran i rätt höjd och avstånd för betraktaren? Hur funkar det med ljuset? Används potentialen med 360-kamera? Det är lätt hänt att man fortsätter filma som “vanligt”. 

Vill du visa filmerna för allmänheten? Tänk då på att du kan göra mer än visa film genom att nyttja fler sinnen. Varför inte en fläkt framför VR-tittaren för att få vara i blåst, spraya med vatten för att uppleva regnet, en solstol och en hink med sand för att uppleva sandstranden, etc.?

Tänk på utrymmet när du visar VR-glasögon. Om det bara är en film som ska visas är en snurrstol bra. Står personen upp är det stor risk att den förvillar sig och kanske slår i något. Snurrstol är bra när personen vill vända sig om och titta på omgivningarna. 

Ska man prova ett VR-spel eller vill att personen ska röra sig är det bra att ha gott om utrymme. Ett tips är att ha en stor kvadratisk matta för att markera gränserna. Det är lätt att ”gå vilse”, till exempel att gå in i väggar eller bli lurad av att miljön i VR ser likadan ut som i det fysiska rummet.

Kvinna med täckande plastvisir (VR-glasögon), för ansiktet.

Bild på Oculus VR-glasögon. Dessa är trådlösa och har en tillhörande fjärrkontroll. Du kan använda dem online för exempelvis kolla på Youtube eller ladda hem spel, eller använda dem offline genom att föra över dina filmer via dator. Det finns även liknande VR-glasögon med större handkontroller för spelande.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mia Olausson

Publicerad: 12 augusti, 2020