Tendens och bakomliggande motivLektion tre

Ett bra sätt att avgöra om informationen är pålitlig eller inte är att undersöka avsändarens motiv. På samma sätt som när du jobbar med analogt material finns det ett antal frågor att ställa sig.

Fundera på syftet med det du läst eller sett. Varför nås du av informationen just nu? Vad vill avsändaren uppnå? Är det opinionsbildning, underhållning eller någon som vill tjäna pengar? Finns det politiska eller religiösa motiv?

Försök att genrebestämma innehållet så att du vet vad det är för typ av information du tar del av.

Om du är på en webbsida – titta på dess “Om-sida” om det finns någon, där brukar syftet framgå. Men se upp, för även den kan vara skriven för att förvilla. Ett tips är att söka på sidans namn och se vad som sagts om den tidigare. Många sidor är kända för att sprida desinformation eller fejkade nyheter vilket ofta omnämns på sidor som till exempel Snopes.

Om du inte kan koppla en artikel till en hemsida, som du kontrollerar enligt metoden ovan, får du leta efter andra signaler. En brist på avsändare är ju i sig talande och man bör vara försiktig och finns en avsändare bör man såklart kolla upp den. 

Kom ihåg att bara för att avsändaren har ett bakomliggande motiv att påverka läsaren så diskvalificerar det ju inte materialet eller gör det till fejk. En opinionsbildande text kan ju vara ytterst användbar – så länge du som läsare är medveten om att den är skriven just i syfte att påverka.

Reflektion

Fundera över hur källkritik på nätet på något sätt skiljer sig från den vanliga analoga källkritiken som du redan behärskar. Är det något med digitalt material till skillnad från analogt som gör dig osäker att tillämpa vanliga källkritiska metoder? Finns det något som gör arbetet svårare med digitalt material? Finns det något som gör det lättare med digitalt material? Om du gör kursen i grupp med andra: vilka är era bästa källkritiska tips för just Internet?

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Björn Folbert

Publicerad: 2 augusti, 2019