Källkritik på nätet: en introduktion på basnivåIntroduktion

En av internets stora fördelar är lättheten med vilken vi delar material med varandra. Notiser och artiklar länkas genom sociala medier och kan få en explosionsartad spridning. Uttryck som “viral” visar också att just snabb och stor spridning är eftersträvansvärd. Tvivelaktiga sidor jagar “klick” som driver reklamintäkter och parallellt med detta försöker olika politiska och religiösa grupper påverka opinionen. I detta läge är din källkritiska förmåga central. Hur skiljer du fejknyheter från äkta vara? Denna grundkurs i digital källkritik, skapad med hjälp av information från Internetstiftelsen är uppdelad i sex lektioner och ger dig grundläggande färdigheter som sedan kan fördjupas.

Syfte och innehåll

När du är klar med denna kurs kommer du ha:

  • grundläggande färdigheter i digital källkritik
  • insikt i skillnaderna mellan analog och digital källkritik
  • insikter kring källkritiska frågor och principer som ”avsändare” ”tendens”, och ”ny/gammal” och ”värdeord” i en digital kontext
  • insikt i allmänna  källkritiska metoder som gäller utanför  internet.

Upplägg

Lektionerna i den här kursen kan innehålla en fråga, en övning och/eller en reflektion. De flesta presenteras så att man kan jobba enskilt eller i grupp. Till några lektioner följer en fråga som rör lektionens material och i slutet på kursen följer en repetition av alla kursens frågor – allt för att du ska få med dig så mycket kunskap som möjligt när du går vidare.

En introducerande video

 

YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer saamla in viss data om dig genom att sätta kakor. Om du klickar i "Kom ihåg" behöver du inte upprepa ditt val för varje video. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mere

Starta video

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Christoffer Krämer

Publicerad:

Reviderad: