Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Källkritik på nätet: en introduktion på basnivå

En av internets stora fördelar är lättheten med vilken vi delar material med varandra. Notiser och artiklar länkas genom sociala medier och kan få en explosionsartad spridning. Uttryck som “viral” visar också att just snabb och stor spridning är eftersträvansvärd. Tvivelaktiga sidor jagar “klick” som driver reklamintäkter och parallellt med detta försöker olika politiska och religiösa grupper påverka opinionen. I detta läge är din källkritiska förmåga central. Hur skiljer du fejknyheter från äkta vara? Denna grundkurs i digital källkritik, skapad med hjälp av information från Internetstiftelsen är uppdelad i sex lektioner och ger dig grundläggande färdigheter som sedan kan fördjupas.

Syfte och innehåll

När du är klar med denna kurs kommer du ha:

  • grundläggande färdigheter i digital källkritik
  • insikt i skillnaderna mellan analog och digital källkritik
  • insikter kring källkritiska frågor och principer som ”avsändare” ”tendens”, och ”ny/gammal” och ”värdeord” i en digital kontext
  • insikt i allmänna källkritiska metoder som gäller utanför internet.

Upplägg

Lektionerna i den här kursen kan innehålla en fråga, en övning och/eller en reflektion. De flesta presenteras så att man kan jobba enskilt eller i grupp. Till några lektioner följer en fråga som rör lektionens material och i slutet på kursen följer en repetition av alla kursens frågor – allt för att du ska få med dig så mycket kunskap som möjligt när du går vidare.

En introducerande video

Se filmen Varför ska jag bry mig om källkritik? på Internetstiftelsens Youtube-kanal.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.