Författare: Linda Stark

Publicerad:

Classic MazeLektion två

I den här handledningen har vi valt att utgå ifrån Classic Maze, ett tema som är bra för nybörjare. Det är spelinspirerat och nyttjar bildspråk och tema från Angry Birds.

Skärmdump. Bild på Angry birds. Text: Classic Maze, try the basics of computer science. Millions have given it a shot.

Börja med att titta på filmen som startar när du väljer ”Classic Maze”. Den ger en introduktion till upplägget. I övningarna lär du dig kodfunktionerna loop, som används vid repetitioner, villkor och enkla algoritmer. Dessa grundprinciper är likadana i så gott som  all programmering och även om de skrivs och används lite annorlunda i olika programmeringsspråk är den teoretiska grunden densamma. Lär man sig dem i en enkel och lekfull miljö som Kodtimmen kan man förhoppningsvis förstå logiken och principerna enklare om man ska försöka lära sig ”vanlig” textbaserad programmering.  

Den första övningen startar när du stänger filmen.

Längst upp till höger ser du ”Sign in”. Det finns möjlighet att skapa en kostnadsfri inloggning, men det är endast nödvändigt om du vill spara ditt arbete. Övningarna går att arbeta med utan att du är inloggad på sidan. 

Längst ner till vänster ser du att språket ”English” är förvalt. Här kan du byta språk till Svenska. Märk att även om mycket av innehållet på sidorna är översatt så finns inte allt på svenska, vilket kan vara lite förvirrande då språken ibland blandas. 

Den lilla fågeln ”Angry bird” ger dig en instruktion för övning 1. Klicka på OK för att lösa uppgiften där fågeln ska ta fast grisen. Programmet är påbörjat, men det fattas ett block.

Kodblock: When run, move forward. Valbara block: move forward, turn left, turn right.

Dra in det blocket och släpp det så att det pusslas ihop med övriga block. 

Kodblock: when run, move forward, move forward.

Klicka på Run för att provköra ditt program. Du ser nu fågeln utföra de instruktioner du gett den. Om du har lagt två ”move forward”-block efter varandra så kommer fågeln ta två steg framåt och fånga den gröna grisen. 

Helikoptervy på spelbana. Angry-bird-fågeln har två steg för att nå grön gris. Text: Hit run to try your program.

Om du har programmerat rätt så dyker följande ruta upp. Här kan du välja att klicka på Show code för att se ditt program så som det (delar av det) skulle sett ut i programmeringsspråket JavaScript.

Popup. Bild på glad angry bird. Text: Congratulations! You completed puzzle 1. You just wrote 2 lines of code.

Klicka på Continue för att komma vidare till nästa uppgift.

Längst upp ser du vilken uppgift du är på och hur många du har kvar att lösa inom din valda timme. Lösta uppgifter blir gröna. Du kan klicka på någon av de vita prickarna och ta dig till svårare uppgifter om du inte vill göra alla. 

Text: classic maze. En av ett 15-tal prickar grönmarkerad.

Efter hand introduceras fler kodblock och funktioner och uppgifterna blir svårare.

Classic maze level 6. Kodblock: Repeat 5 times, move forward, turn left, turn right.

Texten Workspace hjälper dig med hur många block som behövs för att lösa uppgiften. 

Workspace 3/3 blocks.

Du raderar ett block genom att dra och släppa det i Blocks-kolumnen. Då dyker en papperskorg upp där du kan släppa ditt block.

Gularkerat block. Papperskorg.
Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Linda Stark

Publicerad: