UtmaningenLektion åtta

Utmaningen i grupp

Planera in ett tillfälle då du och dina kollegor ska hålla presentationer för varandra och ge varandra feedback. Alla i gruppen ska hålla en presentation på 5 minuter. De som är i  publiken får därefter 5 minuter för att formulera konstruktiv respons om vad presentatören gjorde bra och vad hen kan förbättra. Denna övning ska göras på ett lättsamt sätt och tanken är att ni alla ska hjälpa varandra att bli bättre presentatörer. Se till att det är en trygg lärandemiljö, ha roligt och var snälla mot varandra. 

Instruktion: presentatör

Du ska presentera en uppfinning som du vill att fler använder. Det kan vara en verklig men ovanlig uppfinning, en påhittad apparat som du låtsas ha uppfunnit själv eller något verkligt som de flesta av oss känner väl till. Välj då mellan: dammsugaren, brödrosten, strykjärnet, tvättmaskinen eller någon liknande apparat. Det viktiga under detta moment är hur du presenterar, välj ett innehåll som passar dig. Det kan kännas lite tråkigt att presentera en brödrost men då kommer dina tankar läggas på framförandet och inte på ett memorera en invecklad funktionalitet. Syftet med presentationen är att få publiken att vilja använda apparaten. Din presentation bör innehålla:

  • en introduktion med apparatens historik
  • en förklarande del av apparatens funktionalitet
  • ett avslut där du uppmuntrar dina kollegor att använda det. 

Planera ditt visuella hjälpmedel utifrån råden i kursen Skapa en bra och tydlig PowerPoint-presentation, du kan välja PowerPoint, Google-presentation eller andra presentationsverktyg. Om ett särskilt presentationsverktyg oftast används i din förvaltning kan det vara en idé att använda just den. Tänk på alla råd du fått i kursen och i denna kurs. 

Instruktion: publik

Försök att koncentrera dig på allt bra din kollega gör. Ta små minnesanteckningar för att komma ihåg vad du iakttar. Lyft upp allt positivt som du ser att kollegan gör. Utgå från det som finns i denna kurs. Om du lägger märke till saker som kan förbättras tänk då på hur du formulerar och framför den synpunkten. Var ärlig men försiktig i ditt val av ord och formuleringar. Skulle någon redan ha framfört känslig och ingående kritik så behöver du kanske inte upprepa den, känn av stämningen. 

Vi hoppas att denna kurs bidragit med många konkreta tips som kan hjälpa dig att hålla en bra presentation.

Vill du veta mer?

En presentation kan vara en del av ett möte du håller. Gå kursen att hålla ett bra möte, där kan du lära dig massa nyttigt!

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 23 mars, 2021