Förberedelse: Lokalen och möbleringLektion två

“Ska min dator stå 5 meter ifrån mig? Men då jag kommer jag inte kunna se mina anteckningar!”

För att vara väl förberedd kan det även vara en god idé att se lokalen som du ska tala i. 

Lokalen

Är lokalens storlek ändamålsenlig för presentationen? Att vara tio personer i en sal som är avsett för 100 personer eller 40 personer i ett litet konferensrum är inte optimalt. Prata med lokalansvariga och se om de kan välja lokal efter antalet anmälda. 

Möblering

Vilken typ av presentation kommer du att hålla? Vill du att publiken är riktad mot dig eller vill du att salen möbleras för att ge möjlighet till workshop och samarbete mellan åskådarna? Vad är möjligt att genomföra utifrån lokalen och kan du få hjälp med att möblera om? 

Scen

Kommer du att vara på en scen eller i ett vanligt rum? Ska du stå på en scen kan det vara bra att prova ut hur du ska stå i förväg för att inte få din PowerPoint i pannan. Det kan även kännas betryggande att stå på den i förväg för att minska nervositet. 

Talarbord eller ingenting?

Kommer du ha tillgång till en möbel mellan dig och publiken? Det kan kännas betryggande  att har ett bord att hålla i eller ställa sin dator på. Fördelen är att du kan bläddra i din presentation och se dina anteckningar vid behov. Du kan även ställa fram en diskret klocka på bordet och ett vattenglas. Nackdelen är att man som talare tenderar  att stå kvar vid bordet och inte utnyttja hela rummet/scenen. Att röra sig ledigt och lugnt från en plats till en annan  kan ge ett mer avslappnat intryck. 

Om du inte har möjlighet att undersöka lokalen i förväg kan du be om foton. Gärna en bild av platsen där du ska tala och en bild från sista publikraden. Det kommer ge dig en aning om hur det ser ut och kan hjälpa dig att bli mindre nervös när det väl är dags.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 23 mars, 2021