Översikt Lektion ett

Det är en mest en fråga om ens behov som avgör vilken av alla tjänster och program för skärminspelning man använder. Själv använder jag oftast Screencastify vid enkla och snabba filmer. Ska jag skapa något som är längre eller där jag behöver kunna göra lite mer inställningar använder jag OBS. Låt behovet styra och gör det inte mer komplicerat än det behöver vara.

Screencastify

Screencastify är ett webbläsartillägg vilket innebär att man startar tjänsten i Chrome. Den är lätt att hantera och har också stöd för en viss redigering i efterhand i form av trim-funktion. Vill man bara snabbt och enkelt spela in till exempel en demo och dela den på Drive, så är Screencastify det lättaste. I gratisversionen går det bara att spela in fem minuter. Har man behov av längre inspelningar får man antingen betala för programmet eller använda någon av de andra tjänsterna. Screencastify innehåller också möjligheter att rita på skärmen som kan underlätta. 

Xbox Game Bar

Xbox Game Bar är ett i Windows 10 inbyggt skärminspelningsprogram. Som namnet antyder så är dess tänkta användningsområde inspelning av spel, men det går ju lika bra att använda den till något lika roligt som kanske en Outlook-manual. Om man inte har möjlighet att använda Chrome eller tillägg till webbläsaren kan detta vara ett alternativ. Du kan spela in hur långa filmer du vill och gränssnittet är relativt enkelt när du väl kommit igång. Möjligheten att klippa bort, trimma, film från början och slutet saknas.

OBS

OBS är kanske primärt för dig som vill ha fler möjligheter och full kontroll. Du kan lägga in flera kameror, grafik, olika scener och så vidare. OBS kan vara lite svårare att lära sig än de andra alternativen men erbjuder istället en stor flexibilitet. 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 20 maj, 2020