Var ska du spela in? - Miljön Lektion fyra

Här är några saker som kan vara bra att tänka på när du ska välja inspelningsplats. 

Miljö 

Tänk på din films syfte. Hade budskapet förstärkts om du var i en särskild miljö? Har du lätt tillgång till den? För en film som kommer vara i mindre än tre minuter behöver du inte ha en grandios miljö. Ditt ansikte är det som mest kommer att vara i fokus. Tänk dock gärna i förväg på att du kan komma störa folk omkring dig. En filminspelning kräver i princip alltid några omtagningar och alla kanske inte har tålamodet med det. Fundera gärna på några olika inspelningsplatser så du lätt kan flytta på dig vid behov. 

Tänk gärna på vad som syns i bild. Är det rörigt bakom dig? Finns det något synligt logo som skulle kunna uppfattas som smygreklam? Finns det något som skulle kunna distrahera tittaren? Ta en snabb titt omkring dig och städa upp vid behov.

Ljuskälla

Ska du spela in inomhus eller utomhus? Vilken ljuskälla kommer du att ha?

Om du är utomhus ska du tänka på att direkt solljus kan vara bra men solen kan blända dig och du kanske kommer kisa med ögonen. Tänk på vilka skuggor som kan bildas på ditt ansikte om du vänder dig från solen. Motljus blir sällan bra då du blir en mörk silhuett, solen kan då skina rakt in i kameran och blända tittaren. Molnigt väder kan vara allra bäst då ljuset är mer jämnt. Vill du ha varmare och mjukare ljus kan du spela in tidigt på morgonen eller sent på kvällen. 

Om du väljer att spela in inomhus så tänk på vilka ljuskällor du har omkring dig. Lysrörsbelysning kan ibland ha en flimrande effekt. All belysning ovanifrån skapar skuggor på ditt ansikte. Det kan vara bra att hitta en skrivbordslampa för att jämna ut skuggorna. De flesta lampor ger en varm gulare ton. För bästa resultat kanske du kan spela in nära ett fönster som släpper in naturlig blått ljus som är lite kallare och samtidigt ha lampor tända.

Oavsett vilken ljuskälla du väljer så provfilma lite innan, då du ser var du står bäst. Tänk även på att telefonen kan skapa en skugga på ditt ansikte.

Akustik

Hur är akustiken i miljön du valt? Ekar det? Finns det en ventilation som kanske hörs i bakgrunden? Spelar du in med mikrofon så behöver du inte bekymra dig så mycket för det, ljudet bör bli bra. Precis som för ljuset bör du provspela för att se hur ljudet blir. 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 3 april, 2020