Vad ska du mer tänka på? - Förberedelser Lektion fem

Nu är det strax dags att spela in,  men första kan det vara bra att tänka på ett par saker till. 

Val av kläder

Vissa mönstrade kläder som är randiga och rutiga kan ibland skapa konstiga visuella effekter. Enfärgade plagg är ofta ett säkert kort. Om du bär glasögon så tänk på att ljuset kan reflektera sig i dem. Det kan vara klokt att även ta av sig smycken som potentiellt skulle kunna ge ifrån sig ljud när du rör dig.

Rekvisita och kostym

Du kanske har tänkt spela in som en karaktär, tänk då på att förbereda all kostym och rekvisita och provfilma för att se om allt viktigt verkligen syns i bild.

Vinklar

Även här kan det vara bra att provfilm så du vet hur du kan vinkla din arm eller luta din telefon mot något. Att vinkla telefon underifrån är sällan smickrande.

Ringsignaler och notiser

Det kan vara klokt att se över mobilens ljudinställningar så att möjliga ljudsignaler och vibrationer är avstängda. En annan möjlighet är att ställa in mobilen på flygplansläge medan man spelar in. 

Manuset

När folk filmar sig själva med frontkameran förväntar man sig en ganska spontan film. Kraven på att du veta exakt vad du ska säga är inte så höga, det är okej om du råkar ta en tankepaus mitt i allt. Du får dock gärna ha punktat upp för dig själv vad du ska säga så att du inte helt tappar tråden och måste ta många omtagningar. Öva gärna lite innan.

Tid

Att spela in tar i princip alltid mer tid än vad man tror. Ha gott om tid på dig så du hinner ta några omtagningar. 

Provfilma

När du tror att du har koll på allt provfilma för att se om allt stämmer.

  • Var allt viktigt med i bild?
  • Är bakgrunden ok?
  • Sitter kläderna bra?
  • Hörs du bra?
  • Vet du vad du ska säga?

När allt känns ok är det dags att spela in!

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 3 april, 2020