Vad filmar du med? - Lär känna din utrustningLektion tre

Bild visar kamerainställningar i tre olika mobiler: Iphone, Xperia och Samsung.

Bilden visar kamerainställningar i tre olika mobiler: Iphone, Xperia och Samsung.

Vad ska du filma med? Under denna lektion kommer vi att prata om både utrustningen du har och den utrustning du kan improvisera fram. Först en kortare teknisk genomgång:

Inställningar

Innan du börjar filma kan det vara bra att först titta på vilka inställningar din kamera har när det gäller video. Alla mobiler fungerar olika men du bör ganska lätt kunna hitta till inställningar för kamera/video. Väl där kommer du hitta en meny med flera olika valalternativ när det gäller inställningar. Du ska leta efter upplösningsformat. Vi rekommenderar att du spelar in i full HD som också kan heta HD 1080p. Om det står något om bilder per sekund så välj det högsta, till exempel HD 1080p 60 bilder/s. I film inspelad med frontkameran är fokuset sällan på upplösningskvaliteten utan budskapet du vill förmedla. Vill du lära dig mer upplösningsformat kan du gå till lektionen pixlarnas värld.

Nu ska du titta efter vilket format du spelar in i. Detta är mest relevant för iPhone-användare då iPhone använder sig av ett relativt ny format, HEIF/HEVC-formatet. Formatet kan ibland vara opraktiskt att använda, då den inte än är kompatibel med alla redigeringsprogram och kan ställa till det även för din mottagare. För enkelhetens skull rekommenderar vi att du spelar in i JPEG/H.264.

Lagringsutrymme

Det kan vara bra att se efter hur mycket lagringsutrymme du har kvar i din mobil. Detta så att du slipper överraskningen att minnet blir fullt mitt under inspelningen och att du måste avbryta. Det finns många olika molntjänster där du kan förvara ditt material om du skulle behöva det.

Batteriet

Innan du spelar in ska du alltid att se till att din mobil är ordentligt laddad. Det är väldigt tråkigt att behöva avbryta en inspelning för att batteriet tagit slut. Filminspelning och uppspelning gör att batteriet tar slut ganska snabbt, det kan vara en idé att ta med sig en powerbank som reserv.

Kameralinsen

Det är viktigt att rengöra kameralinsen innan du börjar spela in. Det kan finnas fingeravtryck eller damm på den som försämrar bildkvalitén.

Ljud

Ljudet är helt avgörande under en inspelning. En film kan ha fantastisk bild men en sak som omedelbart sänker dess kvalitet är dåligt ljud. Du må ha tänkt på allt men hör man inte den som pratar tydligt och bra är inspelningen i princip obrukbar. När det gäller inspelning med frontkameran ska du tänka på några få saker:

  • Håll mobilen så att du inte täcker mikrofonen med handen.
  • Du kan koppla in hörlurar med inbyggd mikrofonen i dem för att spela in ljud. Du kan ha hörluren i örat  eller hålla upp mikrofonen så att den är den nära din mun. Var då försiktig att inte ha den för nära munnen så du blåser luft rakt i den när du prata, det kan skapa små puffljud som förstör inspelningen. Har du hörlurar med sladd kan du fästa den som en “mygga”, det vill säga som en liten mikrofon som du kan fästa i dina kläder med till exempel ett gem eller hårnål. Var då försiktig så att du inte rör dig för mycket, dina kläder kan prassla.

Din arm

Vi antar att du inte kommer att använda dig av ett stativ under denna form av inspelning. Vi förmodar att du kommer att luta telefonen mot något eller högst troligtvis hålla i telefonen själv. Det kan vara tröttsamt att hålla upp telefonen om man tar många omtagningar. Ett tips är att växla hand eller luta armen på något som stöd. Detta kan även förhindra dig att skaka vilket gör att filmen kan upplevas som behagligare att titta på.

Stående kontra liggande bild

Har du funderat på hur din film ska ses? I de allra flesta fall bör du filma med mobilen liggandes. Kommer du däremot att vilja lägga upp din film på till exempel Instagrams IGTV  eller TikTok kan det vara en idé att filma med mobilen stående. 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 3 april, 2020