Hur spelar du in? - FramförandetLektion sex

Nu står du där, i den fina miljön du valt, iklädd precis rätt plagg och med allt du behöver omkring dig. Du har koll på ljuset och ljudet, du har valt vilken arm som kommer att hålla din mobil eller hittat ett sätta att luta den mot något. Du vet vad du ska säga, men hur ska du säga det?

Många av oss av varit med om till exempel föreläsningar där talaren har en oerhört stor expertis men inte förmågan att kommunicera sitt innehåll på ett spännande sätt. Nedan finns små tips som kan hjälpa dig i ditt framförande. 

Din blick

Det är lockande att titta på sig själv när man spelar in med framkameran på sin mobil. Försök dock gärna att låta bli. Om du tittar rakt in i kameran så kommer tittaren att känna att du verkligen pratar till hen. 

Din röst

Vid nervositet har folk en tendens att prata snabbt. Försök att ta det lugnt. Tänk även på att inte mumla eller ha handen i vägen för munnen och/eller mikrofonen. Det är bra att tänka på vilket tonläge du har så att du inte låter monoton. Skifta gärna tonläge då och då. 

Ditt sätt att framföra ditt budskap är det som kommer att väcka intresse hos tittaren. Även ett allvarligt ämne kan framföras med engagemang. Även här kan du provspela och se vad som låter bäst.

Spelar du in? Är du säker?

Ha för vana att trycka igång inspelningen och försäkra dig om att inspelningsklockan verkligen rullar. Det man tror är den perfekta inspelningen kan om man har otur bli ingenting för att man missat inspelningsknappen.

Låt kameran gå

När du är säker på att inspelningen är igång, justera din telefon så att den hamnar på rätt plats och räkna sakta för dig själv till fem. På så sätt är du säker att hela början kommer med. Sekunderna i början som inte är bra kan du klippa bort innan du publicerar din film. 

Var inte hård mot dig själv

Det kan vara ovant att höra sin röst i början. Man blir väldig medveten om hur man låter, ser ut och vilka ord man ofta upprepar. Även om du inte skulle tycka om det du ser så ska du veta att man oftast själv är mycket mer kritisk än andra är. 

Nu är det dags för dig att tänka: “tystnad, tagning” och trycka på spela in! 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 3 april, 2020