Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Bokomslag och juridik

Ett bokomslag omfattas av upphovsrätten och förlagen äger rättigheterna som reglerar var och hur det får användas. Det vanliga förfarandet har överlag varit att man har använt omslag och tänkt att förlagen borde vara glada för att deras böcker får uppmärksamhet och spridning.  Vissa förlag har dock haft inställningen att bokomslag inte får användas vilket har lett till den lite märkliga processen att man kan komma runt det här genom att fotografera av boken, en omständlig process om man ska skriva ett snabbt boktips på sociala medier.

Citaträtten som låter en citera delar av andras texter åberopas ibland i dessa sammanhang men den låter en bara återge en bild i ett kritiskt eller vetenskapligt sammanhang, dock ej digitalt, vilket är det vi är intresserade av här.

Tingsrätten i Lund har dock kommit fram till att det inte är olagligt att använda ett bokomslag i samband med en recension. Bibliotekstjänst recenserade en bok som fick mindre fördelaktig kritik och upphovsmannen stämde då företaget för brott mot upphovsrätten i och med att de hade använt en bild på omslaget i sin recension.

Domstolen gick på Bibliotekstjänsts linje och menade att ”det finns en väl etablerad branschpraxis att bokomslag utan ytterligare ersättning till upphovsmannen får publiceras i sådant sammanhang som BTJ gjort i målet.”

Man ska ju dock ha i åtanke att även om domstolen i detta fall konstaterade en gällande branschpraxis så är det inget som har konkret stöd i lagen.

Svenska förläggareföreningen har inte heller några allmänna råd eller rekommendationer till sina medlemmar i frågan.

Så vad göra för att göra rätt? Enda utvägen är egentligen att kolla med respektive förlag som äger upphovsrätten och hoppas att de redovisar sin policy på sina webbsidor. Detta gör de i väldigt liten utsträckning och då återstår mejl eller telefonkontakt. Detta är en tradig process som en del kanske drar sig för.

Vi har dock försökt göra arbetet åt er genom att kolla med de svenska förlagen och vilken inställning de har i frågan. Glädjande nog är att de flesta positiva. Vi har dock inte fått tag på alla förlag och de som inte har svarat redovisas nedan. Vi har heller inte lyckats inventera alla svenska förlag och ett flertal aktörer i branschen har säkert missats. Denna kurs kan komma att uppdateras efterhand.

Herr Kanin den elaka moroten. Epix förlag.