Vilka risker medför falsk information?Lektion två

Vad är då problematiskt med att dela och sprida falsk information? För det första så bidrar mängden misinformation till oro, stress och panik vilket leder till att folk fattar dåliga och irrationella beslut. Vi har sett exempel på rasism mot folk med asiatiskt ursprung som ett resultat av Coronapanik, på motsvarande sätt kallar Donald Trump det ”the chinese virus” istället för Corona som ett led i ett utrikespolitiskt spel.  Vi har alla också sett hur hyllorna gapar tomma på toalettpapper och pasta  och kanske än mer bekymmersamt: de tomma hyllorna för barnalvedon på våra apotek.

Såg att barnalvedon tagit slut på många apotek. Vi har en förpackning barnsuppar 5-10 kg som ngn gärna får. Självklart gratis!

Skärmdump från Facebook på barnalvedon bortskänkes.

Man blir också i dessa situationer lätt en omedveten deltagare i någon annans propaganda- eller desinformationsspel, kanske någon som vill kränga verkningslösa produkter eller kanske främmande stat som vill påverka. Kanske blir man också en aktör i undergrävandet av konventionell vetenskap och våra officiella institutioner, något som kan vara ytterst problematiskt i en tid som kräver att folk tar rationella underbyggda beslut för att undvika att förvärra situationen för andra. 

Spridandet av des- och misinformation kan få en mängd farliga konsekvenser. Människor kan exempelvis välja alternativmedicinska egenbehandlingar som kan vara farliga för dem själva istället för att kontakta sjukvården. Genuin myndighetsinformation kan också få svårt att tränga förbi i bruset. Eller att man ignorerar råd om att stanna inne när man hostar och ger sig ut och storhandlar för att man läst någonstans att viruset är en bluff eller inte så allvarligt. I Sydkorea smittades 46 kyrkobesökare efter att de sprayats i munnen med saltvatten med samma sprayflaska utan byte av munstycke, i tron att detta skulle skydda mot viruset. 

I en liten ukrainsk stad blev det Corona-upplopp på grund av en explosiv mix av rykten på sociala medier, en mystisk desinformationskampanj, en sensationalistisk press, spekulerande politiker på TV (istället för förklarande experter) och bristande myndighetsinformation. 

Vårt beteende grundar sig på den information vi har tillgänglig och om den är felaktig så händer det att vi fattar fel beslut. 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 23 mars, 2020