Källkritik: Den snabba faktagranskningen - Ett exempelLektion 18

Du stöter på ett påstående och vill snabbt avgöra dess sanningshalt. När du möter ett påstående enligt bilden nedan har du en uppsjö olika metoder att välja på, vi ska fokusera på två i detta exempel:

  • Fokus på källan (Just add Wikipedia)
  • Lateral sökning
Facebookinlägg Epoch Times: Videos har visat människor i Wuhan som plötsligt faller ihop döda på gatan. Journalisten James Grundvig menar att det har ett samband med att staden är världens första 5G-hotspot." Rubrik: "Är 5G i kombination med viruset orsak till de plötsliga dödsfallen i Wuhan?"

Skärmdump från annons från Epoch Times på Facebook.

Fokus på källan (Just add Wikipedia)

Steg 1. Det första steget är att granska källan. Kanske känner du redan till Epoch Times och kan avfärda dem som källa? Annars behöver du gå vidare i processen.

Steg 2. Hur är språket och bildvalet? Är det ett sensationalistiskt eller alarmistiskt språk? Andas det klickbete? I dessa tider kan det vara bättre att fälla än att fria för att undgå att bidra till potentiellt falsk information sprids. I detta fall skulle man väl då redan här kunna avgöra att detta troligtvis inte är korrekt information.

Steg 3. Öppna en ny flik i din webbläsare och skriv in namnet på källan och Wikipedia.

Sökresultat på google sökterm "epoch times wikipedia": Epoch times wikipedia på svenska och engelska.

Skärmdump på sökresultat från Google.

Om du väljer den första länken till svenska wikipedia så får du reda på att det är en tidning med kopplingar till rörelsen Falun Gong, men inte direkt något annat som direkt gör att man drar öronen åt sig.

Den svenska wikipediasidan för Epoch Times: https://sv.wikipedia.org/wiki/Epoch_Times

Skärmdump på den svenska Wikipediasidan för Epoch Times.

I vänsterkanten på Wikipedia hittar du de olika språk artikeln finns på. Välj den engelska och då möts du av en mycket matigare artikel.

Skärmdump på språkvalen på Wikipedia.

Steg 4. Ögna först igenom sammanfattningen längst upp eller skumläs innehållsförteckningen på Wikipediasidan efter något som sticker ut. I det här fallet innehåller den engelskspråkiga Wikipediasidan väldigt mycket mer relevant information för oss. Med denna nyvunna information kan vi nu avgöra att just denna källa i sammanhanget är tveksam att använda som sanningsintäkt eftersom de gjort sig kända för att sprida konspirationsteorier.

Engelskspråkiga wikipediaartikeln: It has websites in 35 countries.[11] Its websites are blocked in mainland China, whose Communist government The Epoch Times investigates for human rights violations.[11] The Epoch Times is known in Europe to promote far-right politicians,[12][13] and in the United States it backs President Donald Trump; a 2019 report showed it to be the second-largest funder of pro-Trump Facebook advertising after the Trump campaign.[14][15][16] The group's news sites and YouTube channels have spread conspiracy theories such as QAnon and anti-vaccination propaganda.[7][17][18] The organization frequently promotes other Falun Gong extensions, such as its performing arts company, Shen Yun.[4]

Skärmdump på engelskspråkiga Wikipediasidan för Epoch Times.

Lateral sökning

I den laterala sökningen rör vi oss istället sidledes och undersöker påståendet istället för källan. 

Steg 1. Plocka ut de relevanta nyckelorden ur påståendet, i vårt fall kanske “wuhan 5g corona”.

Steg 2. Öppna en ny flik i din webbläsare och sök efter orden, tänk på att du oftare får bättre träffar på engelska om det inte rör sig om något specifikt svenskt.

Sökfältet på google: wuhan 5g corona

Googles sökfält.

Steg 3. Överblicka dina sökträffar och se om du hittar någon som redan faktagranskat påståendet. Se om det är några källor du hyser källtillit till som till exempel CNN och Reuters i detta fall och se vad de skriver. I detta fall kan vi redan på länkarnas beskrivning avgöra att påståendet är falskt och vi behöver inte ens besöka sidorna.

Sökträffar på Google med länkar till diverse faktagranskningar på sökorden wuhan corona 5g.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 23 mars, 2020