Falsk information: Välmenande råd och kedjebrevLektion sex

Ett annat fenomen man bör vara varsam inför är att dela vidare diverse välmenande råd och vittnesmål. Ett exempel är ett kedjebrev från “den italienska läkaren Dr Lidia Rota” som innehåller ett antal felaktiga råd. Den här typen av kedjebrev är vanliga och även om man vill väl så bidrar man till mängden misinformation på nätet. Det kan vara en bra idé att hålla sig till officiella källor.

Detta är ett utdrag ur en rekommendation från den italisenska läkaren Dr. Lidia Rota som vänder sig till hur man refererar till corona-viruset: Man stoppar inte viruset med panik, utan intelligens! En forskare från Shenzhen, som har arbetat med att bekämpa coronavirusepedimin i Wuhan, beskriver vilket typ av virus detta ärhur det överförs från person till pöerson och hur det kan motverkas: Coronaviruset ger inte förkylningssymptom som en täppt och och rinnande näsa och katarrhosta utan utan torrhosta. Viruset tål inte värme , och dör om det utsätts för temperaturer över 26-27 grader. Därför är det viktigt att dricka varma drycker som te och kaffe flera gånger om dagen. Varm dryck neutraliserar viruset. Undvik kalla drinkar med isbitar eller äta snö!

Utdrag ur kedjebrevet från "Doktor Lidia Rota".

Viktig information bör man så ofta som möjligt söka i officiella källor, som Folkhälsomyndigheten eller 1177, och inte fråga influencers om råd. 

Instagram: "Tvätta händerna är bäst men även handsprit hjälper. Se till att tvätta händerna ett par gånger om dagen".

Influencer svarar på coronarelaterade frågor från sina följare på Instagram.

Reflektionsfråga

Används ert biblioteks interna eller externa informationskanaler någon gång till att sprida denna sortens välmenande men inte alltid tillförlitliga information? Vilka rutiner har ni för att avgöra vad som får postas och av vem på era digitala och analoga anslagstavlor?

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 23 mars, 2020