Falsk information: Propaganda genom desinformationLektion 11

I oroliga tider så passar också främmande makter på att utnyttja situationen för sina syften. Till exempel visar en EU-rapport att statsstödda ryska medier försöker sprida motsägelsefulla, förvirrande och felaktiga uppgifter för att göra det svårare för de lokala myndigheterna att nå ut med sin kommunikation om pandemin. Detta fenomen kallas ibland “flooding” och målet är att göra det svårare för mottagarna av informationen att hitta rätt och korrekt information i mängden desinformation. EU-anknutna organet EUvsDisinfo listar en uppsjö falska och motstridiga uppgifter som förekommer i rysk media.

Se typexempel på artikel från regeringstrogna Russia Today nedan.

Russia Today: "Liberal ideology and virtue signaling put before people's HEATL as Macron, Merkel defend open borders amid Covid 19 spread".

Skärmdump från Russia Today.

Också Kina har passat på att utnyttja situationen och har gått ut och kritiserat Sveriges hantering av viruskrisen i regeringsanknutna tidningar. En rubrik lyder :

Chockerande! Sverige är oväntat nog det första landet som avsiktligen ger upp och skadar hela världen.

Relationerna mellan länderna är dock ansträngda sedan en tid tillbaka efter Sveriges kritik mot fängslandet av den svenske förläggaren Gui Minhai och det är väl troligt att detta är en del i detta diplomatiska spel snarare än en genuin oro över Sverige.

Försvarsminister Peter Hultqvist har gått ut och varnat för att främmande makter medvetet sprider desinformation om hur Sverige hanterar coronaviruset. Framför allt pekar han ut Azerbajdzjan, Ryssland och Kina.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 23 mars, 2020