Falsk information: Pandemin som politiskt slagträ i debattenLektion åtta

I Sverige förekommer det en uppsjö av misstänkliggöranden och hån och drev mot våra ansvariga myndigheter som av vissa upplevs som dåliga på att agera eller som inte reagerar med tillräcklig kraft eller helt enkelt gör fel val. Kommentarer av typen nedan är vanliga:

lita på myndigheterna? Va? De låter flyg från högriskområden landa i Sverige. Dessa resenärer vandrar sen ut bland folk, åker buss, tåg etc och sprider viruset vidare. Jag är faktiskt mer bekymrad över våra myndigheters agerande, än självaste viruset.”

“Folkhälsomyndighetens strategi har hela tiden varit att testa så få som möjligt för att mörka det verkliga antalet smittade.

➡️ 0 test = 0 konstaterat smittade. Nu börjar vi se konsekvenserna, men det är bara början. Vänta får du se 🤧”

“Sluta kalla dom Expertmyndighet! Dom kan inte ett piss om Corona! Dom för bara vidare information från andra, dom klarar inte ta egna beslut som andra länder gör!! Nu är det redan försent att stoppa spridningen! Mörker talet smittade finns lite här och där! Men dessa blir inte testade eftersom dom inte har direkt koppling till dom andra smittade!”

De svenska myndigheternas pandemiarbete framställs som politiserat och används av vissa aktörer som bevis på deras upplevda inkompetens eller att de mörkar sanningar.

Facebookinlägg: "DETTA MÅSTE ALLA SE, våran statsminisiter (inte min) han mumlar, hoppar och stakar sig och tycker det är ok att folk kommer hit från Corona-landet Iran. Fy faan. Stäng gränsen utan undantag."

Skärmdump från inlägg i högerpopulistisk Facebookgrupp.

Det är naturligt att alla har åsikter i tider av oro men man kanske kan fråga sig själv om kritiken och misstänkliggörandet är konstruktivt i en kristid eller om det eventuellt bara spär på en polarisering? Det är djupt mänskligt att undra, vara orolig och uppleva frustration över att man tycker att för lite görs men vid sådana här kriser kan det vara värt att försöka lyssna på expertisen. Vidare kanske man bör undvika att politisera frågan och använda den som slagträ i andra politiska frågor. Brit Stakston resonerar kring detta i en ytterst läsvärd text:

“Kanske kommer vi att efteråt kunna konstatera att en så starkt medialiserad tid – med ett redan helt skruvat offentligt samtal är illa rustat för att börja lita på fakta och känna tillit till de demokratiska institutionerna. Vi verkar inte ens i det här krisläget som kollektiv förmögna att ge arbetsro till de ansvariga så den nödvändiga långsiktiga planeringen kan göras. Bakom kulisserna sker det säkerligen dagligen hårda interna strider även bland ansvariga myndigheter. De höga rösterna från omvärlden letar sig in och politiker vill göra enkla poänger.”

Många av de stora svenska Facebookgrupperna med högerpopulistisk inriktning har passat på att rida på vågen och försöker koppla samman viruset med invandring på olika sätt.  Det här passar också in på det vanliga narrativet i dessa grupper kring att Sverige är på kollapsens rand.

Facebookinlägg: "Corona-pandemin flyttar fokus FRÅN "flykting"-invasionen. Tacksamt för europeiska regeringar."

Inlägg i högerpopulistisk Facebbokgrupp.

Ett lågt förtroende för myndigheter kan lätt leda till att också deras råd och uppmaningar inte respekteras i så stor utsträckning som samhället önskar, något som kan vara ytterst problematiskt i dessa kristider. 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 23 mars, 2020