Falsk information: Att sälja saker med oroLektion sju

Den här typen av händelser är närmast julafton för delar av den så kallade alternativmedicinska sfären som ju också annars lever på folks oro och rädsla. Till exempel så har ett uttalande av statsepidemiolog Anders Tegnell plockats ur sitt sammanhang för att påvisa att kolloidalt silver skulle ha effekt på viruset, något som är helt falskt. Expressen sammanställer en del av de tvivelaktiga aktörernas verksamhet i sin artikel Bluffläkare och hälsogurus tjänar pengar på corona.

Folkhälsomyndigheten erkänner att att kolloidalt silver fungerar på de flesta virus.

Skärmdump på rubrik på alternativmedicinsida

Influencers tar också tillfället i akt och försöker sälja allt från fiskleverolja till hypnosljudfiler som medel för att “boosta immunförsvaret”.

Instagram: Det är en sjuk slump att vår omega-3 olja komemr nu, jag är så otroligt tacksam för det. Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar.

Inlägg från influencer på Instagram.

Instagram: Vill du ha hypnosljudfilen STÄRK DITT IMMUNFÖRSVAR gratis n'är den kommer ut? Skriv JA i kommentarsfältet och tagga andra. Hjälp mig göra den viral. Denna ljudfils fokus är att hjälpa dig att få tillgång till alla dina egna naturliga förmågoratt läka dig och försvara dig mot de virus som hotar dig.

Reklam för hypnosljudfiler på Facebook.

En del förespråkare för alternativmedicin ser också virusutbrottet och arbetet med vaccinframställningen som ett led i deras narrativ om att den konventionella läkemedelsindustrin och skolmedicinen på olika sätt är partners i en konspiration:

Bloggtext: Som vanligt kommer skolmedicinen inte att ta i detta förslag om de inte blir tvingade. En omfattande användning av kokosolja som kan minska flrekomsten av corona-smittade kommer ju reducera marknaden för ev patenterade piller och vacciner, så det kommer garanterat att motarbetas och förlöjligas. Kanske blir den här pandemin det som äntligen får skolmedicinen att bryta upp från sitt förlamande beroende av Big Pharma och liera sig med oss människor som följer Hippokrates devis att låta i första hand maten vara vår medicin. Låt oss hoppas!

Skärmdump från alternativmedicinsida.

Samtidigt som man misstänkliggör skolmedicinen och den konventionella vården rekommenderas alternativa botemedel, i detta fall kokosolja.

Reflektionsfråga

Hur ser ert biblioteks utbud av böcker och tidskrifter som erbjuder alternativa råd vid behandling av sjukdom? Har biblioteken något ansvar för att erbjuda korrekt information? Ser detta eventuella ansvar annorlunda ut i dessa tider?

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 23 mars, 2020