Författare: Mélanie Piedoie
Medförfattare: Gerda Boström

Publicerad:

Reviderad:

Skapa en affisch i Canva: TextLektion tre

Denna lektion visar i skrift hur du kan göra för skapa en affisch i Canva. Tanken är att du ska prova dig fram mellan de olika funktionerna som erbjuds för att lära känna verktyget. Var inte rädd att experimentera och trycka på olika knappar. Du kan alltid trycka på ”ångra” om du känner att något inte blev som du hade tänkt.

 1. Idag ska du lära dig att göra en affisch.
 2. Börja med att välja ett foto som du gillar i tillräckligt hög upplösning. Är du osäker på vad vi menar med hög upplösning rekommenderar vi att du läser lektionen Pixlarnas värld.
 3. Gå till Canva.
 4. Registrera dig som användare.
 5. Du är nu på startsidan. Här erbjuds du olika mallar som du kan jobba i.
 6. Välj affischmallarna.
 7. Du väljer nu en malldesign i menyn till vänster. Du kan leta genom att söka efter en kategori som du är intresserad av eller söka med hjälp av sökfältet. Tänk på att Canva har ett stort gratisutbud men att det finns en del mallar och funktioner som de tar betalt för. För att se om en mall är kostnadsfri kan du hoovra – hålla muspekaren ovanför ditt val – och du kommer du att se om markeringen för ”kostnadsfritt” dyker upp. Välj då en sådan. Denna övning kräver att du väljer en mall med plats för minst ett foto. När du hittat en mall du gillar, klicka på den så att den öppnar sig.
 8. Om du rör muspekaren ovanför mallen kommer du att se att den består av olika fält som markeras av en blå ram när du placerar muspekaren ovanför dem.
 9. Du kan flytta fälten fritt över bilden genom att klicka på dem och sedan dra dem dit du vill ha dem.
 10. Vill du ta bort i ett fält ska du markera det och sedan trycka på ”radera” på ditt tangentbord. Ångra-knappen hittar du ovanför sökfältet. Ditt arbete sparas automatiskt när du arbetar, så länge du är uppkopplad på internet sparas ditt arbete
 11. För att ändra ett textfält, håll muspekaren över texten så att den blå ramen syns. Klicka i den för att kunna redigera texten. Om du vill byta typsnitt eller ändra textstorlek så fungerar det precis som i ett ordbehandlingsprogram. Verktygsfältet är precis ovanför din affisch.
 12. Nu ska du infoga din högupplösta bild i affischen. Klicka på fliken ”Uppladdning” och sedan på ”Ladda upp en bild eller video”. Välj en bild från din dator. Dra bilden till det fält du vill placera bilden i. Har du inget eget foto kan du använda dig av de kostnadsfria bilder som finns under fliken ”foto”.
 13. Du kan dra i cirklarna i hörnen av bilden för att ändra dess storlek och göra den större eller mindre.
 14. Titta på menyn ovanför din affisch. Där finns funktionerna:
  Filtrera: Här kan du välja olika filter.
  Justera: Justera ljusstyrka, kontrast med mera.
  Beskär: Ändra vilken del av bilden som syns. Var försiktig med att zooma in för mycket eftersom det finns risk att bilden blir oskarp.
  Vänd: Vågrätt eller lodrätt.
 15. Om du vill kan du välja bland ännu fler funktioner, till exempel ”element” och ”bakgrunder” i menyn till vänster.
 16. Tänk på att inte överväldigas av alla roliga element, din poster ska vara lättläst.
 17. Skulle det vara så att du vill få den här affischen granskad av dina kollegor så kan du trycka på ”dela” uppe till höger. Där har du möjlighet att dela din poster med kollegor genom att fylla i deras e-postadress. Välj om kollegan ska kunna redigera eller enbart titta på din design.
 18. När postern är färdig, tryck på pilen längst upp till höger.  Där kan du välja vilket filformat du vill ladda ner postern som. Det bästa för just en poster är att välja ”Tryck-PDF”. Om du ska skicka postern till tryckeri, kryssa för ”beskärningsmärken och utfall”. Detta är väsentligt för att tryckeriet ska kunna trycka din poster så bra som möjligt. Om du ska skriva ut på egen skrivare, tryck bara på ”ladda ner.” Filen sparas på din dator.

Reflektion:

 • Var Canva lätt att arbeta i?
 • Är du nöjd med din affisch/poster?
 • Vem av dina kollegor skulle du vilja tipsa om denna kurs?
Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie
Medförfattare: Gerda Boström

Publicerad:

Reviderad: