Var hittar man bilder fria att använda hur man vill?Lektion sex

alt=""

Vill man hitta bilder utan att behöva oroa sig för licenser kan man hålla sig till sajter där skaparna lagt upp sitt material under CC0. Här nedan finns en lista med några sådana sajter. Utbudet kan skilja sig ganska mycket från plattform till plattform så sök alltid på några olika sajter när du är ute efter en bild. Det kan vara praktiskt att skaffa inloggning till en fotosajt du gillar då det kan finnas praktiska funktioner som gör att du snabbare kan hitta de bilder du tittat på eller de du tycker om. 

Många av dessa gratisplattformar visar reklam för foton som går att köpa. Dessa foton brukar vara markerade med vattenstämpel och skulle du klicka på en sådan kommer du snart blir varse om det då du kommer till en betalsida. Klicka dig då bara tillbaka till ursprungssidan och fortsätta leta efter ett gratisfoto. 

 

Övning

Du behöver göra en enkel välkomstskylt för ett boksamtal som ska ske imorgon bitti och vill snabbt hitta ett snyggt foto på t.ex en uppslagen bok. Surfa runt på fotosidorna ovan för att få en känsla av kvalitén på utbudet och välj ut ett foto. Är du i behov av en bild inför en snar presentation eller dylikt passa då på att hitta bilder till den istället.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 7 juni, 2019