Vad är Public DomainLektion fem

En av symbolerna för public Domain

Public Domain är en amerikansk, juridisk benämning på bilder (och texter etc.) som står utanför upphovsrättsskyddet och som du därför kan använda hur du vill. Verk som tillfaller under Public Domain är för det mesta bilder som tidigare haft en upphovsrätt men som nu är så pass gamla att de blivit allmän egendom. Det finns ingen motsvarighet till Public Domain i Sverige eller EU. Även när ett verks skyddstid gått ut brukar man ange upphovsperson om denne är känd.

Det kan vara bra att att känna till Public Domain då många amerikanska federala myndigheter publicerar nutida material under detta juridiska begrepp. En amerikansk upphovsperson kan också frivilligt ange att en bild ska vara PD: Public Domain redan när bilden först publiceras.

Källa: wikipedia.org

Det händer ofta på Internet att villkoren CC0 och Public Domain ses som likställda eller ses som en och samma licens. Det betyder att sajter kan göra reklam med ”Free Public Domain photos! (But be sure to check the license listed on each individual photo, since some require that you credit the author)”. Detta skulle dock innebära att sajten inte innehåller foton med just Public Domain. Internet är opålitligt, det är vad det är…  När du letar efter foto, försök att hitta en fotosajt som du tycker känns seriös, tydlig och lätthanterlig.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 7 juni, 2019