Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet
Text i bild: Det litterära Stockholm, Dammsugare. I bakgrunden målad akvarellbild, till höger i bild flicka som äter bakverket dammsugare.
Omslagsbild till programserien Det litterära Stockholm på Biblioteket Play. Licens: Biblioteket Play ©

Stärk programverksamheten med Biblioteket Play

Biblioteket Play är en streamingtjänst där du kan titta på program om litteratur, kultur och aktuella frågor. Tjänsten är gratis och det krävs ingen registrering eller inloggning, dessutom är alla program fria att visa i offentliga rum som till exempel bibliotek. Du kan ta del av program on demand när det passar dig eller följa livesändningar från olika bibliotek. Allt innehåll är tillgängligt oavsett var i landet, eller världen, du befinner dig.

Biblioteket Play startades med stöd från Kulturrådet inom ramen för Stärkta bibliotek och lanserades i juni 2022 av Stockholms stadsbibliotek. Under 2023 var Forumbiblioteken i Nacka samarbetspartner och 2024 ansluter Biblioteken i Malmö.

Med hjälp av produktioner och livesändningar från Biblioteket Play kan folkbibliotek över hela Sverige bredda sitt programutbud och stärka sitt erbjudande till besökarna. Här finns produktioner som är skapade för och tillsammans med bibliotekspersonal utifrån verksamheternas behov. Genom till exempel sagostunder, kreativa workshops, studiosamtal, och litterära frågesporter kan Biblioteket Play möjliggöra att programutbudet på ditt bibliotek växer sig ännu större.

I den här kursen kommer du att få inspiration och konkreta exempel på hur du som biblioteksanställd kan använda innehållet på Biblioteket Play i ditt arbete. Oavsett om du jobbar på ett stort eller litet bibliotek, med barn, unga eller vuxna, och oavsett om du har gott om tid till förberedelser eller om du vill göra något spontant som kräver lite förarbete – på Biblioteket Play finns något för alla. Här får du även tips från medarbetare på Stockholms stadsbibliotek om hur de har använt produktionerna.

Hur kan digital och fysisk programverksamhet stärka och komplettera varandra?

Enligt Svenskarna och internet 2023 är det en tredjedel av den internetanvändande befolkningen 8 år eller äldre som aldrig läser eller lyssnar på böcker. Samtidigt använder i princip hela den svenska befolkningen internet varje dag. Genom digitala verktyg kan vi testa nya sätt att nå ut till våra besökare, och med hjälp av Biblioteket Play är ambitionen att fler ska få upp ögonen för folkbibliotekens programverksamhet och därigenom böcker, berättelser, skapande och kultur.

Målet med Biblioteket Play har aldrig varit att konkurrera med fysisk programverksamhet, utan istället erbjuda ett komplement och en inspirationskälla. Bakom alla produktioner finns en tanke om hur de ska kunna användas i biblioteksrummet och växa vidare i mötet med besökarna. Programmen är utvecklade tillsammans med bibliotekspersonal och ska möjliggöra fortsatta aktiviteter i det fysiska biblioteksrummet. Mötet mellan bibliotekspersonalen och besökarna är alltid i fokus, oavsett om det är digitalt eller fysiskt.

Syfte

Syftet med den här kursen är att du ska få utforska innehållet på Biblioteket Play, få tips om hur du kan använda materialet och testa det i den dagliga verksamheten.

Kunskapsmål

Du kommer efter genomgången kurs

  • veta vad Biblioteket Play är
  • känna till innehållet på Biblioteket Play
  • ha fått inspiration till hur du kan använda innehållet i biblioteksverksamheten
  • fått reflektera över hur digital och fysisk programverksamhet kan samverka och stärka varandra.

Om kursen och författarna

Denna kurs har skapats av medlemmar ur Biblioteket Play-redaktionen. I den här kursen har vi försökt erbjuda olika perspektiv för att underlätta användning av våra produktioner i olika verksamheter med varierande förutsättningar. Vi har en vision om att gradvis integrera Biblioteket Play som en tillgänglig resurs i de fysiska folkbiblioteken över hela landet.

Erika Wallin är producent på Biblioteket Play, Thorunn Vignisdottir är bibliotekspedagog på Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket och Helena Cot Martinez är projektledare på Biblioteket Play. Med vår samlade erfarenhet och kompetens strävar vi efter att erbjuda en kurs som är användbar för bibliotekspersonal som vill integrera det digitala utbudet i den fysiska miljön.

När vi har tagit fram den här kursen har vi försökt ha många olika aspekter i åtanke: allt ifrån hur programmen är utformade till samspelet med besökare och andra praktiska utmaningar som kan uppstå i den fysiska biblioteksmiljön. Vi hoppas att detta ska resultera i en positiv upplevelse av Biblioteket Play och att du ska uppleva streamingtjänsten som ännu mer tillgänglig och användbar.

Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida

Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.

Textinnehållet på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell (CC BY-NC-ND 4.0)

Detta innebär att du:

  • får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
  • får remixa, återanvända och bygga på materialet
  • inte får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
  • behöver dela det du skapar under samma licens.
  • inte behöver fråga om lov.

Om du bearbetar, delar eller använder texten behöver du:

  • Ge ett korrekt Erkännande
    • ange verkets namn,
    • anger vem som skapat verket,
    • anger länk till verkets ursprungsplats,
    • anger länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
    • anger vilka delar som eventuellt är bearbetade
    • länkar till licensen.
  • IckeKommersiell
    • du får inte använda verket i kommersiella ändamål.
  • DelaLika
    • dela vidare under samma licens (CC-BY-NC-ND 4.0) om du ändrar, remixar eller bygger vidare på materialet.

Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:

Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell (CC BY-NC-ND 4.0)

Bilderna är licensierade i enlighet med den licens som finns angiven för dem.

Cc_by-nc-nd-ikon

Kommentarer

Nina Brisman 01/03/2024

Jag har använt bokkrysset med min bokklubb för mellanåldern en gång.
Nu blev jag sugen på att använda ett annat kryss, tex för en temadag eller på ett lov. Det känns lättillgängligt och kul!

Hur skulle ni kunna använda Biblioteket Play för att bredda programverksamheten på ert bibliotek?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.