Bibblan svarar – digitala referensfrågorIntroduktion

Fotograf: AllGo, Unsplash

Bibblan svarars webbsida har fått ett nytt utseende under december 2020. Vi kommer att uppdatera kursen under januari 2021 så att länkar och innehållet stämmer överens med den nya webbsida. // Digitekets redaktion

 

 

Bibblan svarar är bibliotekens virtuella referensdisk på nätet. Sedan 2011 har denna tjänst besvarat över 17 000 frågor på både svenska och engelska. Jenny Skantze Nyberg och Daniel Björklund, både samordnare på Bibblan svarar, har skapat denna kurs för dig som tycker om utmaningar och att hitta svaret på kluriga frågor.  Som operatör för Bibblan svarar är du en del av ett nationellt team som turas om att besvara frågor som kommer in årets alla dagar. Tillsammans gör operatörerna Bibblan svarars användare ännu klokare!

Denna kurs är en introduktion till dig som 

  • redan är operatör, men vill fräscha upp dina kunskaper, 
  • ska bli operatör och vill lära dig grunderna, eller
  • bara är nyfiken och vill veta mer om digitalt referensarbete.

Syfte

Syftet med kursen är att du ska veta vad Bibblan svarar är, hur du ska gå tillväga för att bli operatör och hur du ska besvara frågor på ett tydligt sätt anpassat till frågeställaren.

Kunskapsmål

När du är klar med kursen kommer du att:

  • veta vad Bibblan svarar är
  • veta hur du skaffar dig ett konto och blir operatör
  • veta hur du gör för att svara på en fråga
  • känna till några källor som kan hjälpa dig att besvara en fråga.

Upplägg

Kursen består av ett antal korta lektioner i form av text eller film. Kursen kan göras ensam men bör helst göras i grupp då kursens utmaning tjänar på att diskuteras. 

 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.