Släktforskning med Arkiv Digital
Släktforskning är en populär hobby som intresset ökar för. Digitaliseringen av arkivhandlingar är en stor bidragande faktor till denna ökande popularitet. En webbaserad släktforskningstjänst som många bibliotek erbjuder är Arkiv Digital, som bland annat innehåller digitaliserade kyrkböcker. I den här kursen kommer du få stifta bekantskap med både det svenska arkivväsendet och Arkiv Digital.
Syfte
Syftet med den här kursen är att du som biblioteksanställd ska få en grundläggande kunskap om det svenska arkivlandskapet samt förståelse för vilket innehåll som finns i Arkiv Digital, hur du navigerar i innehållet och kunskap att använda vissa typer handlingar som finns tillgängliga i Arkiv Digital.
Kunskapsmål
Efter att ha gått kursen kommer du:
- ha en grundläggande förståelse för hur det svenska arkivlandskapet ser ut
- ha en grundläggande förståelse för varför svenska arkiv är unika
- kunna söka efter personer i Arkiv Digital
- kunna söka efter församlingsarkiv i Arkiv Digital
- i viss mån kunna följa personer genom kyrkböckerna.
Upplägg
Kursen börjar i den svenska arkivhistorien och det nuvarande arkivlandskapet för att skapa en förståelse för vilket material som finns i Arkiv Digital och varför. Lektionerna två–fyra handlar om hur Arkiv Digital används och hur en släktforskar. Den sista lektionen, lektion fem, ger tips för hur en släktforskare kan fortsätta sin forskning hemifrån.
Felix är utbildad arkivvetare, men sadlade om och blev istället bibliotekarie. Han arbetar som skolbibliotekarie i Malmö och innan dess på Löddeköpinge bibliotek. Han är förutom en hängiven läsare dessutom en entusiastisk släktforskare.