Gå direkt till innehållet

Wikipedia – för hela Sverige!

Wikimedia Sverige lanserar ”Wikipedia för hela Sverige” för att bredda och jämna ut kunskapen på sina plattformar. Med fokus på underrepresenterade områden och grupper, initierar de samarbeten i fyra pilotlän, särskilt med bibliotek, för att främja kunskapsdelning och engagemang.

Wikimedia Sverige vill bygga en bred rörelse där ännu fler människor kan bidra till Wikipedia och de andra Wikimediaplattformarna. Därför arbetar vi just nu med projektet Wikipedia för hela Sverige, som går ut på att skapa lokal och digital verksamhet – helst i nära samverkan med andra. 

På våra plattformar finns massor av fri kunskap redan idag. Men vi vet också att den kunskap som finns där är ojämn och ojämlik. Till exempel finns oproportionerligt många Wikipediaartiklar om Stockholm och Göteborg, och endast en av fem biografier på Wikipedia porträtterar kvinnor. Det finns färre artiklar om textil och matlagning än om militärfordon och insekter. 

Dessutom vill vi få en bredare skara medlemmar, som kompletterar kunskapen hos de som redan nu är aktiva i verksamheten och på plattformarna. Därför är projektets målgrupper breda – vi vill särskilt nå äldre, yngre och icke-män.

För att fokusera arbetet och testa olika metoder har vi börjat göra verksamhet i fyra pilotlän: Västerbotten, Uppsala, Östergötland och Skåne. Här samarbetar vi med bland annat folkhögskolor, universitet, ideella föreningar, museer och inte minst bibliotek – både region- och folkbibliotek.

Öppen museielokal, personer sitter med datorer vid bord.
Föreläsning och workshop på Uppsala konstmuseum,av Josefine Hellroth Larsson, Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell (CC BY-SA 4.0), via Wikimedia Commons.

Vi vet att bibliotek är en viktig förutsättning för våra medlemmar när de vill dela kunskap vidare. Dels i form av källmaterial, både digitalt och tryckt, och dels genom den hjälp bibliotekarier är i kunskapsinhämtningen. Inte minst för det lokala perspektivet är biblioteken viktiga ur ett Wikimediaperspektiv, där det annars kan vara svårt att hitta källmaterial om lokala företeelser. Det här vill vi fortsätta utveckla! Kanske kan biblioteket anordna skrivstugor en gång i månaden och skriva artiklar om lokalhistoria? Kanske kan man vara behjälplig i att låna ut lokaler för de som fotat lokalt natur- och kulturarv, och behöver någonstans att sitta och ladda upp bilderna tillsammans? Kanske kan man vara värd för en föreläsning om hur Wikipedia eller Wikidata fungerar, och hur man själv kan bidra? Vi är öppna för alla förslag, och om du som bibliotekarie är det minsta sugen är det bara att höra av dig till oss på Wikimedia Sverige. Och kom ihåg att det finns flera kurser om verksamhet på Wikipedia på Digiteket, om du vill börja botanisera på egen hand. Vi hörs!

Josefine Hellroth Larsson arbetar som projektledare på Wikimedia Sverige. Foto av Eric Luth, Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).


Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida

Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.

Textinnehållet på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).

Detta innebär att du:

  • får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
  • får remixa, återanvända och bygga på materialet
  • får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
  • inte behöver fråga om lov.

Om du bearbetar, delar eller använder texten behöver du:

  • Ge ett korrekt erkännande
    • ange verkets namn,
    • anger vem som skapat verket,
    • anger länk till verkets ursprungsplats,
    • anger länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
    • anger vilka delar som eventuellt är bearbetade
    • länkar till licensen.

Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:

Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).

  • Du får inte tillämpa lagliga begränsningar eller teknologiska metoder som juridiskt begränsar andra från att gör något som licensen tillåter.

Bilderna är licensierade i enlighet med den licens som finns angiven för dem.

Creative Commons BY.

Kommentarer

Arbetar ni med Wikipedia på era bibliotek?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.