Wikimedian in residence
Folkbildning, fri kunskap och samarbete mellan bibliotek och museum. Det står i fokus för Sofie Jansson som under sex månader är Wikimedian in Residence hos Biblioteksutveckling Sörmland och Sörmlands museum.
– Jag brukar säga att Wikipedia passar alla som är nyfikna – börjar du väl redigera så hamnar du ofta i att ha lärt dig något nytt och spännande om ett ämne som du inte hade en aning om kunde vara intressant, säger Sofie Jansson som är nybliven Wikimedian in Residence i Sörmland.
En Wikimedian in Residence är en erfaren wikimedian som har ett residens i en verksamhet under en bestämd tid. Wikimedian kallas en volontär som bidrar på till exempel Wikipedia.
Som Wikimedian in Residence ska Sofie Jansson under sex månader stötta Biblioteksutveckling Sörmland och Sörmlands museums strategiska och praktiska arbete med Wikipedia.
Klicka på länken för att komma åt innehållet från commons.wikimedia.org. Du är införstådd med att tjänsten kommer att sätta kakor på din enhet.
Text under filmen: Sofie Jansson har tidigare engagerat sig i Projekt hbtqi på Wikipedia, och deltog i ett panelsamtal om projektet under konferensen Folk och Kultur 2021.
Bredda kontaktytorna mellan bibliotek och museum
Tillsammans med Malin Klintholm, Biblioteksutveckling Sörmland, och Larissa Borck, Sörmlands museum, ska Sofie ta fram en plan för hur verksamheterna kan fortsätta arbeta med Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikidata och andra Wikimedia-plattformar.
Bibliotek, museum och Wikipedia har samma målgrupper, och det finns många sätt att samarbeta på. Genom ett residens kan verksamheterna mötas och utveckla nya idéer. För både Malin och Larissa känns det viktigt att museum och bibliotek samarbetar kring fri kunskap.
– Vårt samarbete kring Wikimedia-plattformarna är långsiktigt och Wikimedian in Residence är en viktig pusselbit för oss i det, säger Larissa Borck.
Engagera fler att bidra
– Det livslånga lärandet genom Wikipedia känns som en ganska självklar grej. För oss handlar det också om att främja att alla vill och kan delta i samhället. Genom satsningen på en Wikimedian in Residence ser vi även hur vi bidrar till att ingen lämnas utanför och det är ett sätt att göra verkstad av Agenda 2030, säger Malin Klintholm.
I projektet är hbtqi och nationella minoriteter gemensamma teman. Malin berättar att dessa teman är valda för att det är viktigt att det finns mer och bättre kunskap på Wikipedia just när det gäller dessa perspektiv.
Wikipedias vision är att samla all kunskap, inte bara en liten del. Kunskapen ska vara tillgänglig för alla att ta del av. Efter residensperioden hoppas Sofie Jansson att fler yrkesverksamma och även en större allmänhet i Sörmland vet hur Wikimedia-projekten fungerar och är med och bidrar.
– Jag tror att vi i dessa dagar behöver prata mer om källkritik och det är många bibliotek som satsar på just det. Wikipedia kan användas som ett exempel, såklart praktiskt men också som diskussionsunderlag, tycker Sofie Jansson.
Fram till sommaren 2022 delar Sofie sin kunskap genom att hålla utbildningar, gå igenom samlingar och engagera andra i att använda sig av öppna data och fria kunskapskällor. Hon kommer även att handleda ett antal Wikipedia-ambassadörer från folkbibliotek, skolbibliotek och sjukhusbibliotek.
Sofies fyra tips till bibliotek som vill komma igång med Wikipedia
- Delta i kampanjen #1Lib1Ref
- Ordna skrivstugor
- Ta hjälp av lokala wikipedianer eller Wikimedia Sverige för att komma igång
- Gå kurserna med Wikipedia-tema här i Digiteket
Du kan följa Sörmlands arbete med Wikimedian in Residence på Wikipedia. Vill du se en av frukterna från detta samarbete så har Digiteket skrivit om det i artikeln Förbättra Wikpedia genom att skriva om kvinnor och Ukraina.
Victoria Lagerkvist arbetar med regional biblioteksverksamhet och läsfrämjande på Biblioteksutveckling Sörmland.