Västerås stadsbiblioteks enorma regnbågsbro – Biblioteket i Minecraft

Västerås stadsbibliotek har byggt en hemlig trädgård som man bara når om man flyger, en enorm regnbågsbro som avslutas med ett gigantiskt vattenfall samt en pool med ett tillhörande hopptorn som sträcker sig upp i stratosfären!

I samarbete med Expectrum byggde Västerås stadsbibliotek och deltagare i projektet biblioteket och alla dess nytillskott, fast i Minecraft. Jesper Zels var vänlig och svarade på några korta frågor om projektet.

Följ med Jesper på en guidad digital tur i biblioteket! Under sportlovsveckan jobbade Jesper och Madelene med att bygga upp huvudbiblioteket i spelet Minecraft. Tillsammans med barnen som deltog i Expectrums projekt ”Bygg Västerås i Minecraft” lyckades dom skapa en kreativ plats där fantasin fick flöda fritt.

Kan ni kort beskriva vad det egentligen är ni och Expectrum har gjort? 

Expectrum började med ”Bygg Västerås i Minecraft” under höstlovet 2020 och då det var väldigt populärt bestämde de sig för att öppna plattformen igen under sportlovet 2021. Deltagarna kunde bygga både verklighetstrogna byggnader och byggnader som de önskade skulle finnas i Västerås. Inför sportlovet kontaktade Expectrum Västerås stadsbibliotek med frågan om vi var intresserade av att vara med och försöka utgöra ett extra spelmoment i spelet. Det ville vi gärna. Vi tyckte att det lät som en rolig aktivitet att göra digitalt och en möjlighet att möta barn och unga på en annan plats än i bibliotekslokalen.

Vem är det som egentligen har byggt det fina biblioteket i Minecraft?

Personal från Västerås stadsbibliotek har byggt grunden i biblioteksbyggnaden och de fina tilläggen på biblioteket – bokhylleskulpturen, regnbågsbron, vattenfallet, poolen med hopptornet, återlämningsautomaterna och pixel-arten på taket – har deltagare i ”Bygg Västerås i Minecraft” byggt när de hjälpte oss att förbättra biblioteket. 

Vad har ni dragit för lärdomar av projektet? Är det något ni kommer upprepa andra år?

Vi vet inte om det är något som kommer att upprepas men vi hoppas att biblioteket blir kvar i Minecraft och att vi eventuellt kan utveckla konceptet.

Se mer:

Bygg Västerås i Minecraft

Bygg Västerås i Minecraft – sportlovet 2021