Gå direkt till innehållet
A lily pond av Henri Biva (1848–1929). Licens: , Public domain, PDM.

Vad innebär den nya lagen om tillgänglighet för biblioteken?

Den nya tillgänglighetslagen som träder i kraft den 28 juni 2025 innebär stora förändringar för e-boksmarknaden, som i förlängningen även berör biblioteken. Lagen, som baseras på ett EU-direktiv, ställer krav på att digitala produkter och tjänster, inklusive e-böcker, ska vara tillgängliga för alla. Vad detta innebär för bibliotekens verksamhet diskuterades i ett webbinarium arrangerat av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

Webbinariet sändes den 25 april och samlade representanter från ett brett spektrum av biblioteksverksamheter. Medverkande var Jimmy Freiding, tillgänglighetsexpert, Martin Persson, verksamhetsutvecklare, Emma Kindblom chef och skolbibliotekarie, Ellen Follin, bibliotekarie, Kristin Nord, verksamhetsutvecklare, Sofia Murray från Malmö stadsbibliotek, Sara Kjellberg från Malmö universitetsbibliotek, Linnea Tell från Ystad skolbibliotek och Daniel Frelén, verksamhetsutvecklare.

Introduktion till den nya tillgänglighetslagen

Den 28 juni 2025 träder den nya lagen i kraft, lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet, som baseras på ett EU-direktiv från 2019. Lagens syfte är att harmonisera tillgänglighetskrav för produkter och tjänster över hela Europa, vilket inkluderar e-böcker och andra digitala litteraturtjänster. Denna artikel sammanfattar delar av webbinariets innehåll, se gärna hela för en bättre förståelse kring hur lagen kommer att påverka bibliotekens verksamhet. 

Vad innebär lagen för biblioteken?

Lagen ställer krav på ekonomiska aktörer som tillhandahåller produkter och tjänster, men inte direkt på biblioteken eller andra icke-kommersiella aktörer. Produkter som omfattas av lagkraven är till exempel datorer, läsplattor, medietjänster och e-böcker. Små företag med färre än 10 anställda eller en omsättning under 2 miljoner euro omfattas inte heller av lagen.

E-bokens tillgänglighet

För att en e-bok ska räknas som tillgänglig måste den uppfylla ett antal kriterier:

  • Kompatibilitet med hjälpmedel: E-böcker måste fungera med olika tekniska hjälpmedel som används av personer med funktionsnedsättningar.
  • Synkronisering av text och ljud: Om e-boken innehåller ljud, måste texten och ljudet vara synkroniserade.
  • Strukturerad layout: E-böcker ska ha en tydlig struktur och vara lätta att navigera i.
  • Flexibel presentation: Innehållet ska kunna presenteras på olika sätt för att möta olika behov.
  • Tillgänglighetsmetadata: Det ska finnas metadata som beskriver e-bokens tillgänglighetsfunktioner.

Är du nyfiken på hur en tillgänglig e-bok kan komma att se ut har MTM skapat en exempelbok av Gösta Berlings saga i tillgängligt epub-format. Denna  illustrerar hur e-böcker kan komma att se ut när lagen har trätt i kraft och förlag som omfattas av lagkraven producerar e-boksfiler. 

Några av bokens tillgänglighetsfunktioner är:

  • väldefinierad läsordning och rubrikstruktur för tydlig navigation
  • noggrann semantisk uppmärkning med HTML 5 och WAI-ARIA
  • alternativtexter för bilder inklusive en längre bildbeskrivning
  • bevarad sidnumrering från förlaga i tillgängligt och navigerbart format
  • detaljerad information om bokens tillgänglighet via inbäddade tillgänglighetsmetadata.

Påverkan på MTM och bibliotekens produktion

MTM kommer att fortsätta producera tillgängliga böcker och komplettera marknadens utbud där det behövs. För biblioteken innebär detta att de måste säkerställa att de förmedlar tillgänglig läsning, även om de själva inte har några formella krav på sig enligt lagen. När infrastrukturen förändras påverkas även bibliotekens verksamhet.

Utmaningar och frågetecken

Lagkraven på e-böcker kan komma att dröja till 2026-2027 på grund av en potentiell konflikt med tryckfrihetsförordningen. Det kan alltså  komma att krävas en grundlagsändring. En annan fråga är hur backlist-titlar (förlagens redan utgivna titlar) ska hanteras, olika länder gör olika bedömningar. I Sverige kan vissa format, som pdf-filer, undantas från kraven.

Det råder fortfarande många oklarheter kring hur den nya lagen exakt kommer att påverka bibliotek och deras arbete med tillgänglig litteratur.

Hur läsare får tillgång till tillgänglig litteratur och hur den svenska talboksmodellen påverkas är viktiga frågor som fortfarande behöver besvaras. MTM kommer att fortsätta att övervaka och vägleda kring lagens implementering för att säkerställa att alla har tillgång till tillgänglig läsning. 

Läs mer här:

Mer på MTM om tillgänglighetslagstiftningen

Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida

Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.

Texten på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).

Detta innebär att du:

  • får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
  • får remixa, återanvända och bygga på materialet
  • får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
  • inte behöver fråga om lov.

Om du bearbetar, delar eller använder texten:

  • Ge ett korrekt Erkännande
    • ange verkets namn,
    • ange vem som skapat verket,
    • ange länk till verkets ursprungsplats,
    • ange länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
    • ange vilka delar som eventuellt är bearbetade
    • länka till licensen.

Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:

Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).

Filmen är licensierad i enlighet med MTM:s valda licens.

Topp- och puffbild: A lily pond av Henri Biva, Public domain

Kommentarer

Vad har du för tankar kring detta?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.