UR i sammanställning

När coronakrisen slog till och allvaret inskärptes med stängda gymnasieskolor över hela landet var UR en av de instanser som imponerade med sin snabba reaktion och sin tydliga och pedagogiska omställning. Mer eller mindre över natten skyltade de om och lade allt sitt skolmaterial i en tydlig struktur till glädje för de många lärare som kämpade med att lägga om sin undervisning. På detta sätt fortsätter UR  att strukturera sina program och här nedan kommer en översikt för den som söker information om deras program eller som behöver hänvisa vidare. För bibliotekens räkning finns här resurser som är mycket användbara för flera olika målgrupper.

MIK – UR lär dig Genomskåda  – det är lätt att gå vilse i informationsflödet i dagens samhälle. Och än viktigare nu under coronatider att kunna värdera all information vi får dagligen. Därför har UR samlat ett urval av program som visar hur du kan granska, fråga, analysera, skapa och samtala  – allt för att du bättre ska kunna ta makten över budskapen och enklare kunna skilja på sant och falskt när du tar del av allt som sägs och syns på nätet, i sociala medier, tidningar och i radio och tv.

Tema MIK på UR

Förskolebarn hemma – Här tipsar vi om program för alla förskolebarn. Upptäck program som är roliga och lärorika på samma gång. Programmen inspirerar barn och vuxna att göra saker tillsammans, om man vill experimentera eller ha en lugn stund i soffan.

Tema Förskolebarn hemma på UR

Skola hemma – här hittar du tips på serier som funkar bra att använda hemifrån när den vanliga skolan inte är möjlig. De flesta program har pedagogiskt arbetsmaterial.

Tema Skola hemma på UR

Kategorisidor på UR Play 

Vetenskap – under denna länk har UR samlat en mängd olika program som handlar om vetenskap för olika åldrar

Kategori Vetenskap på UR Play

Samhälle – under denna länk har UR samlat program och serier där du lär dig mer om aktuella samhällsfrågor, politik och människors olika vardag. Här finns program som vänder sig till vuxna, men också program för barn och unga.

Kategori Samhälle på UR Play

Kultur och historia – under denna länk har UR samlat program för den som vill se dokumentärer, serier om nya platser, Sveriges nationella minoriteter och program om ögonblick som förändrat vår historia. Här finns program för olika åldrar.

Kategori Kultur och historia på UR Play

Dokumentär – under denna länk har UR samlat en mängd berörande, spännande och  intresseväckande dokumentärer och dokumentärserier.

Kategori Dokumentär på UR Play

Föreläsningar – här har UR samlat föreläsningar för dig som vill fördjupa dig inom det senaste i ämnen som teknologi, pedagogik, journalistik, hälsa och miljö.

Kategori Föreläsningar på UR Play

Lyssna – här har vi samlat en mängd olika radioprogram för alla åldrar.

Kategori Lyssna på UR Play

Sedan lyfter vi gärna särskilt dessa program:

Seniorsurfarna – allt mer styrs av den digitala tekniken. Och det där med internet, BankID eller appar behöver faktiskt inte vara så komplicerat. Vi skickar fyra av Sveriges mest folkkära personer till ett träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Det är Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling. Målet är att gå från mer eller mindre digitalt okunnig till en ”fullfjädrad seniorsurfare”. Guide och programledare är Kattis Ahlström.

Seniorsurfarna på UR Play

Seniorsurfarskolan – Digitala färdigheter blir allt viktigare och något som alla medborgare behöver behärska. Kattis Ahlström går igenom olika tjänster och tipsar om vad du ska tänka på, tillsammans med Claes Malmberg, Marianne Mörck, Ewa Fröling och Björn Hellberg.

Seniorsurfarskolan på UR Play

Till serierna Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan finns en studiehandledning – för dig som vill starta en studiecirkel tillsammans med dina vänner. Studiehandledningen finns att ladda ner på respektive programsida under fliken pedagogiskt material.

Här har vi också samlat programtips för barn.

För 3-5 år Tripp, Trapp, Träd, poddmagasin. Blev sång- och sagostunden inställd? Du vet väl att det finns helt nya program av Tripp, Trapp, Träd med sånger och berättelser som handlar om årstider?

Tripp, Trapp, Träd på UR Play

För 3-6 år Lässugen, tv-serie. Hinner du inte läsa högt för ditt hemmavarande barn just nu? Låt barnen sitta med i Lydias sagosoffa och mysa när svenska kändisar läser barnboksklassiker.

Lässugen på UR Play

För 8-11 år Arkeologens dotter, tv-serie som skildrar hur Norden befolkas – från samlare och jägare till jordbrukare genom perioderna äldre och yngre stenålder, bronsålder och järnålder. Serien lämpar sig inte för yngre barn eftersom vissa sekvenser kan upplevas som skrämmande.

Arkeologens dotter på UR Play

För 10-12 år Jakten på den glömda historien, äventyrlig tv-serie som handlar om hur barn haft det i Sverige från 1890 fram till idag. Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv.

Jakten på den glömda historien på UR Play

För 6-9 år NO-tv, rolig och lärorik tv-serie om fysik och experiment.

NO-tv på UR Play