Tänk säkert under oktober (och resten av året)

Nu är EU:s informationssäkerhetsmånad igång igen och med den också Tänk säkert-kampanjen, arrangerad av MSB och polisen samt en mängd andra samarbetspartners. Årets tema är nätfiske och skadlig kod och har namnet Säkra din väg in.

Kampanjfilm från Tänk säkert 2020

Kampanjen riktar sig till privatpersoner samt mindre företag och syftet är att du genom tydliga och handfasta tips ska kunna vidta åtgärder för ett ännu säkrare uppkopplat liv. Frågor som också bibliotek och inte minst Digiteket redan jobbar med. Ett sätt att skydda sig är att ännu bättre förstå de vanligaste tekniska funktionerna vi stöter på i vår vardag. Då minskar risken att drabbas av nätfiske och skadlig kod som kan leda till att du förlorar värdefull information. Flera bibliotek har under tidigare år också arbetat med ett antal fina program- och informationsinsatser runt om i landet i samband med kampanjen.

Årets tema handlar alltså om så kallad phishing eller nätfiske på svenska. Det vill säga en metod för social manipulation i syfte att lura av användare kontonummer, lösenord eller andra känsliga uppgifter. Det kan handla om massmejl från till synes pålitliga avsändare, ofta med aktuella teman. Under året har till exempel användningen av ord som Covid-10, WHO och Corona, ökat markant i sådana mejls ämnesrubriker. Ett annat vanligt innehåll är tidsbegränsade, väldigt bra erbjudanden. Mejlen innehåller ofta en länk, som leder till sidor där du sedan kan lockas att ange inloggningsuppgifter, kortnummer med mera.

Läs mer om detta och andra Tänk säkert-tips på MSB:s temasidor. Och om du inte redan gjort det, kan du också kika på någon av Digitekets kurser kring säkerhet, till exempel Man kan aldrig vara för säker-konsten att skapa säkra lösenord (och minnas dem), Kryptering-konsten att göra det förståeliga oförståeligt samt Tänk säkert! En snabbkurs i att göra dina smarta saker säkra.

Bilden visar ett stort antal logotyper med Tänk säkerts i mitten skrivet i rött. Bland övriga kan märkas logotyper från Polisen, SKR, Skatteverket, Nordea, Internetstiftelsen, Svensk handel, DIGG, Telia och Pensionsmyndigheten.

Samverkande organisationer och myndigheter under Tänk säkert 2020