Gå direkt till innehållet

Tänk säkert på östgötska

Tänk säkert på östgötska är en podd som vill göra människor uppmärksamma på hur vardagen på nätet kan göras mer säker. Det känns kanske naturligt att ha staket runt huset, larm och nycklar – men har du tänkt på hur det är med IT-säkerheten hemma med alla smarta saker vi omger oss med: telefoner, högtalare och klockor?

Digitekets tog kontakt med Linda Sävhammar som jobbar som utvecklingsledare på Regionbibliotek Östergötland och ställde några frågor om poddsatsningen!

Vem står bakom projektet och hur kom det igång?

Regionbiblioteket ville göra en satsning på ett lite större plan tillsammans med fler aktörer under eMedborgarveckan, med anledning av MSB och polisens kampanj Tänk Säkert. Vi samlade representanter från Linköpings stadsbibliotek, Götabiblioteken, Regionbibliotek Östergötland, Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland och tillsammans ville vi göra något för att hjälpa östgötarna  bli mer säkrare på nätet. Vi spånade fram idén om en podd. Tack vare att det finns en poddstudio i den Digitala kreativa verkstaden  (DKV) på Linköpings stadsbibliotek så blev det enkelt att göra idén till verklighet. DKV hade sedan tidigare producerat en podd med Christel Valsinger känd från bland annat P3, och hon nappade på idén om en podd med Tänk säkert-tema.

Hur kommer det sig att det blev dessa ämne och dessa gäster?

Denna vecka sammanfaller med den återkommande informationssäkerhetsmånaden med temat Tänk säkert som är en satsning som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen i samarbete med flera andra aktörer, såsom Region Östergötland. Kampanjen är ett långsiktigt arbete med målsättningen att höja medvetenheten och kompetensen hos privatpersoner och företag för att säkrare hantera exempelvis lösenord, kortuppgifter och annan viktig information. Ämnena vi valde hänger ihop med Tänk säkert-kampanjen och utgår från de teman som lyfts under årets kampanj. Vi lade dock till fake news som vi kände är ett aktuellt ämne att lyfta och som passade in i vår podd.

Vi ville få en bredd på gästerna och de blev tillfrågade utifrån de ämnen som vi ville ta upp. Säkerhetsexperten Karl Emil Nikka var sedan tidigare inbokad att hålla en föreläsning på Linköpings stadsbibliotek under eMedborgarveckan, så det var naturligt att be honom vara med i denna podd. Det avsnittet kan jag verkligen rekommendera då man får med sig en rad tips om hur du kan göra dina lösenord säkrare och en del andra viktiga saker att tänka på när det gäller att bli säker på nätet.

Läs mer om Karl Emil Nikka.

Lyssna på podden på Acast.

Poddavsnitten som kommer publiceras under vecka 41:

  1. Säkra dina lösenord, med gäst Karl Emil Nikka, säkerhetsexpert som vill göra världens datoranvändare säkrare
  2. Fångas inte av nätfisket, med gäst Richard Rystedt, IT-säkerhetsansvarig på Region Östergötland
  3. Fake news, med gäst Rickard Lundin, säkerhetschef Region Östergötland
  4. Bedrägeri, med gäst förundersökningsledare Björn Goding från Polisen i Östergötland
  5. Smarta saker, med gäst Daniel Karlsson, säkerhetssamordnare, Linköpings kommun

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.