Starta en bokcirkel online – exempel från Västerbotten

Åza Sjöstam arbetar på Vindelns bibliotek och arrangerar bokcirklar online. Just nu är läses Jane Austens böcker i bokcirkeln som är ett samarbete med olika bibliotek i Västerbotten. I artikeln förklarar Åza hur hon kom igång och vilken plattform hon använder sig av. 

Hej Åza Sjöstam! Du är med och arrangerar bokcirklar runt Jane Austens böcker i Västerbotten. Berätta mer!

– Bokcirkeln är ett samarbete mellan biblioteken i Vindeln, Vännäs, Robertsfors och Bjurholm samt Grubbebiblioteket i Umeå. Att bokcirkla online känns väldigt rätt och i tiden, särskilt nu när corona-viruset härjar även om vi inte hade kunnat förutse det när vi startade cirkeln. Det är väldigt roligt att bokcirkla online, det blir ett sådant mervärde att läsa en bok och sedan få diskutera den med andra. Det är också så lätt att vara med då man inte behöver passa någon tid för att träffas utan kan skriva och läsa när man vill. Jag tror också att bokcirklar online når fler målgrupper än de klassiska bokcirklarna gör.

Hur har ni arbetat med att hitta deltagare i bokcirkeln?

– Vi har jobbat med marknadsföring på olika sätt: affischer, lokala annonsblad, vår hemsida minabibliotek.se och sociala medier. Även här har vi kunnat samarbeta mellan biblioteken för att sprida informationen. Vi har i dagsläget knappt 50 anmälda även om alla inte skriver aktivt.

Vad krävs av bibliotekspersonalen i en digital bokcirkel?

– Den som ansvarar måste naturligtvis läsa boken och formulera frågor. Vi har lagt ut en fråga varje måndag så det har blivit 4-5 frågor per bok. Jag har deltagit i diskussionerna till alla böcker som ”privatperson” och lagt ut frågorna som ”Vindelns bibliotek”. Där har vi gjort lite olika bland de som ansvarat, men de flesta har också deltagit i diskussionerna.

Som ansvarig för en digital bokcirkel måste man också ta ställning till hur eventuella opassande eller kränkande kommentarer ska hanteras. Jag har inte stött på några sådana än så länge, men har haft det i åtanke.

Ni har hållit hus på bokcirklar.se med era bokcirklar. Hur tänker du kring val av plattform?

– Jag kollade runt lite och hittade inte så många alternativ. Bokcirklar.se verkade vara bra och hade många användare så då valde jag den. Vi har haft tre bokcirklar där innan Jane Austen-cirkeln. Tekniken har inte fungerat så bra ibland, vilket kan vara väldigt frustrerande. Tydligen ska de göra om sidan i vår och jag har skickat in synpunkter på förbättringar. Facebook är också ett alternativ för bokcirklar online men då kan inte deltagarna vara anonyma vilket jag tror kan avskräcka vissa som tycker det är skönt att vara med utan att behöva delta med sitt riktiga namn.