Stärk din källkritiska förmåga genom att spela spel
Kan man bli bättre på källkritik och undvika att bli lurad genom att spela datorspel? Ja, det verkar så! Ett antal studier pekar på att spel som låter en öva sig i att själv sprida desinformation ger positiva resultat på ens förmåga att själv se igenom desinformation och propaganda.
Kan man förebygga desinformation, det vill säga vaccinera (eller inokulera) sig mot att bli lurad? Ja, det finns studier som pekar på det. Att till exempel spela spelet Bad News stärker människors förmåga att skilja mellan falsk och trovärdig information samtidigt som den stärker deras upplevda förmåga att kunna skilja mellan sant och falskt. Att utsätta sig för “mikrodoser” av de tekniker som används för att sprida falsk information hjälper en att stärka ens immunförsvar mot des- och misinformation.
Dessa typer av spel kan dels användas som (rolig) fortbildning av sig själv i ämnet men de kan också tänkas användas i workshopform på bibliotek tillsammans med unga eller vuxna. Kanske kan spel vara en ingång till att nå målgrupper som annars kan vara svåra att nå när det gäller bibliotekets MIK-uppdrag? Kanske kan man ha datorer uppställda där man som besökare har möjlighet att spela till exempel Bad News eller bjuda in till gemensamma spelsessioner där man sen gemensamt diskuterar resultaten?
I denna artikel sammanställer vi ett antal pedagogiska spel som alla handlar om olika aspekter av desinformation, sociala medier, faktagranskning och medielogik.
Uppdaterad: 28/9 2021
Bad News
Från Fejkade nyheter till kaos! Hur lågt kan du gå? Försök få så många följare som du kan!
I spelet sätts du i samma position som de personer som skapar och sprider desinformation. Skaffa dig så många följare som möjligt utan att förlora för mycket trovärdighet och utnyttja olika strategier som till exempel exempel konspirationsteorier, misskreditering och trollning. Poängen är att göra spelaren vaksam på de olika sätten som används för att sprida falska nyheter och lära sig själv värdera information.
– Vi kunde se att de som spelat Bad News blev signifikant mycket bättre på att avslöja falska nyheter och desinformation som bygger på till exempel fejkade konton, konspirationsteorier och smutskastning av grävande journalister, säger Thomas Nygren, lektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet.
Onlinespel kan fungera som ”vaccin” mot fake news över gränser
Den svenska versionen av detta spel har anpassats till svenska förhållanden för användning i utbildning och forskning av forskare vid Uppsala universitet i samarbete med forskningsinstitutet RISE Interactive tillsammans med utvecklarna DROG och forskare på Cambridge University.
Go Viral!
Go Viral! presenteras som ett spel som på bara fem minuter ska ge dig verktyg att skydda dig mot felaktig information relaterad till Covid-19. Din roll i spelet är en manipulatör som i likhet med Bad News Game ska försöka påverka så många som möjligt.
Spelet finns på engelska och ett antal andra språk men tyvärr inte på svenska.
Harmony Square
Harmony Square är ett spel om desinformation utformat för att förevisa de taktiker och manipulationstekniker som används för att luras och påverka. Kan du med dessa verktyg så split och misstro i den harmoniska byn Harmony Square? Forskare på Cambridge universitet har påvisat att man genom att spela spelet både lär sig att upptäcka manipulationstekniker på nätet och minskar benägenheten att sprida manipulativa innehåll.
Spelet finns på engelska och ett antal andra språk men tyvärr inte på svenska.
Läs mer om studierna:
Breaking Harmony Square: A game that “inoculates” against political misinformation
Cranky Uncle
Cranky Uncle är till skillnad från de andra spelen i listan ett mobilspel, tillgängligt gratis för både iPhone och Android. Spelet är utvecklat av John Cook som ofta arbetar med att förmedla kritiskt tänkande och olika sätt att kommunicera kring vetenskapsförnekande. Spelet går ut på att hitta de bästa vägarna för att kunna diskutera med sin sura klimatförnekande farbror. Ju mer du spelar desto fler logiska felslut och argumentationsfel får du träna på. Spelet utgår på samma sätt som Bad News och flera andra i listan från tesen att om ju mer du har mött och övat dig i de metoder och tekniker som används av de som sprider desinformation, desto bättre blir du på att se igenom dem.
Mer information och lärarhandledning till spelet hittas på spelets webbsida.
Cranky Uncle finns på engelska.
Fakey
Fakey är ett spel som simulerar ett sociala medier-flöde där du blir tillfrågad om vilka inlägg du vill dela, gilla eller faktagranska. Du får poäng genom att dela innehåll från trovärdiga nyhetskällor och faktagranska tveksamma källor.
Spelet finns på engelska.
Nyhetsvärderaren
Det svenska projektet Nyhetsvärderaren låter en i likhet med Fakey (ovan) granska och avgöra sanningshalten av riktiga nyheter i ett självtest. Nyhetsvärderaren har utvecklats av forskare från Uppsala universitet och har i studier visat sig stärka användarens källkritiska förmågor.
Newsfeed Defenders
Newsfeed Defenders går ut på att granska och avfärda des- och misinformation genom att låta spelaren avgöra vilka inlägg på ett forum bygger på källor som är transparenta, trovärdiga och opartiska. Gränssnittet är inte helt enkelt att förstå även om delar av spelet är lovvärt och då kanske framförallt det självklara fokuset på lateral källkritik. Spelet är dock på det hela en plottrig upplevelse men det är ett lovvärt initiativ som kan vara värt att titta på för åtminstone sin egens skull.
Spelet är på engelska.
Fake It To Make It
I Fake It To Make It som vi blev tipsade om efter att en första version av denna artikel publicerats ska man på samma sätt som i flera av spelen ovan skapa fejkade nyheter och försöka få viral spridning på dessa för ekonomisk vinning. En lite längre spelupplevelse än många av de andra spelen som tacksamt förevisar olika aspekter av desinformationsspridares arbetsmetoder.
Jag hoppas du blir inspirerad till att prova någon av alla dessa spel. Låt oss spela mer spel på biblioteket!
Är du intresserad av den forskning som bedrivits om en del av spelen ovan?
Puffbild: ”268/365 (+1) Arcade Game” by Timothy Valentine CC BY-NC-SA 2.0