Gå direkt till innehållet

Spela roll: fem rollspel att köpa in till biblioteket

Digiteket fortsätter sin artikelserie som tipsar om bra och lämpliga spel att köpa in till sitt bibliotek. Tidigare har vi tipsat om kortspel, om enkla brädspel och om svåra och komplexa brädspel. Dagens artikel handlar om lämpliga rollspel att köpa in, men då rollspel är en särskild sorts spel som alla inte är bekanta med kommer inledningsvis en kort förklaring.

Vad är rollspel?

Rollspel är, till skillnad från de flesta andra spel, inte ett spel med tävlan mellan deltagarna. Istället fokuserar rollspel på samarbete och samberättande samtidigt som spelarna upplever äventyr tillsammans. Där litteratur låter läsaren att läsa om individer som upplever äventyr, låter rollspel spelarna vara dessa individer och själva bestämma handlingen. Rollspel är följaktligen snarast en form av improvisationsteater där spelarna utgår från ett regelsystem som sätter ramarna för vad som är möjligt och hjälper dem med konfliktlösning.

En spelare agerar spelledare och har som uppgift att guida spelarna genom spelet. De övriga spelarna koncentrerar sig på att spela sina roller och på att uppleva äventyret. Till skillnad från vanliga spel finns det inga fasta vinstkriterier utan rollspelet styrs helt och hållet av vad rollpersonerna vill uppleva och vad de strävar efter i sina fiktiva liv. Detta öppna narrativ – att spelarnas roller helt enkelt är individer som lever i en annan värld och upplever äventyr där – gör att rollspel inte heller har några ramar för när spelet är slut. Så länge spelarna vill fortsätta följa sina rollpersoners öden kan spelet fortsätta. Skulle en av dessa fiktiva alter egon dö under loppet av äventyret kan en ny rollperson skapas och introduceras i handlingen. Rollspel kan utspela sig i alla tänkbara sorters fiktiva universum. Alla genrer är möjliga men olika former av fantasy, science fiction och skräck är vanliga. Framgångsrika bok- och filmserier får ofta rollspelsadaptioner.

Sverige och rollspelsindustrin

Sverige är och har länge varit en stormakt beträffande rollspelsproduktion. I förhållande till vår befolkningsmängd är svensk rollspelsproduktion den största och mest framgångsrika i världen. Det avspeglas inte minst i hur många svenska produkter som varje år toppar internationella listor över “årets bästa spel” eller “mest efterlängtade, kommande produkt”. Varför Sverige blivit en så framgångsrik rollspelsnation föranleder en diskussion som går att likna vid den om det svenska musikundret. Troligtvis är det många faktorer som samverkar: det svenska välståndet som ger utrymme för en tidskrävande och eskapistisk hobby, Föreningssverige där spelklubbar och spelriksförbundet Sverok fått statligt och kommunalt stöd för att bygga upp en livskraftig fritidsverksamhet, eldsjälar och entreprenörer som tidigt satt landet på kartan och lagt grunden till en framgångsrik spelproduktion och så vidare. Oavsett vilket så sneglar andra delar av rollspelsvärlden ständigt på Sverige för att se vad vi hittar på – en uppmärksamhet som förpliktigar.

Att välja ut fem rekommendationer för bibliotek

När Digiteket i denna artikelserie tidigare rekommenderat spel för inköp har vi inte gjort oss några större begränsningar annat än att spelen skulle vara bra och lämpliga för bibliotek av en eller annan anledning. När vi väljer rollspel tänker vi vara lite mer kräsna – om inte annat än för att vår inhemska produktion av kvalitativa rollspel är så hög. Följaktligen:

  • Vi väljer bara svenska rollspel eller rollspel tryckta på svenska. Rollspel är otroligt texttunga produkter, ofta bestående av en till flera tjocka inbundna böcker med regler och information. Svenska produkter är därför mer lättillgängliga för framför allt en yngre publik.
  • Vi väljer bara spel som säljs i bokform. Rollspel säljs traditionellt i två format. I bokformat, där varje bok till ett spel tillför någon form av nya regler eller ny information, eller i boxformat, där alla relevanta böcker till ett rollspel samlas i en box tillsammans med övrig utrustning som kan vara bra att ha: rollformulär, tärningar, markörer etc. Då runtomkring-material lätt kan gå förlorat eller förbrukas väljer vi bokformen.

Således, i en mycket hård konkurrens kommer här fem rollspel på svenska att köpa in till biblioteket.

Nelly Rapp

Målgrupp: Barn och unga, monsteragenter

Genre: Deckare, mysrys, skräck

Särskiljande: Ett bra förstaspel för unga

Nelly Rapp

Precis som i böckerna om Nelly Rapp utspelar sig rollspelet i ett nutida Sverige där det faktiskt finns monster. För att skydda människorna från dem – och tvärtom – finns monsteragenter och det är vad spelarna spelar i detta rollspel. Med förmågorna Lugn, Lärdom och List tar de sig an olika uppdrag och utmaningar.

Det finns flera olika rollspel som lämpar sig för barn och unga men inget annat är kanske lika bra på att tala direkt till just barn. Nelly Rapp-rollspelet är skrivet av författaren Martin Widmark och spelaren Johan Broman tillsammans och som allt annat Martin Widmark skriver är tilltalet utmärkt för målgruppen unga läsare. Regelboken innehåller ett introduktionsäventyr i form av Velmas Vattenland och lär dessutom ut hur man skapar sina egna äventyr. Det skulle vara mycket förvånande om det inte inom kort kommer flera äventyr till detta rollspel.

Ur varselklotet

Målgrupp: Unga och vuxna, åttiotalsnostalgiker

Genre: Science fiction

Särskiljande: Unik retrofuturistisk stämning

Ur varselklotet

Simon Stålenhag gjorde stor succé med sin säregna konst som kombinerade nostalgisk tillbakablick till mellanmjölkens åttiotal med fantastisk futurism. I samarbete med rollspelstillverkaren Fria Ligan skapade han ett rollspel som frammanar samma stämning. På många sätt är Ur varselklotet ett rollspel i undergenren Kids on bikes. Barn och ungdomar som snubblar över mysterier som de löser utan vuxenvärldens hjälp, på samma sätt som i exempelvis E.T. och Stranger Things. I Ur varselklotet är det dock inte skräck som står på dagordningen. Snarare det retrofuturistiskt fantastiska som växer i en värld där Slingan brummar taktfast på Mälaröarna.

Till spelet tillkommer flera expansioner och då Fria Ligan just nu är den största rollspelsaktören i Sverige och Simon Stålenhags produktion verkar oförminskad finns det all anledning att tro att fler expansioner kommer.

Call of Cthulhu Sverige

Målgrupp: Vuxna

Genre: Skräck

Särskiljande: Ur H.P Lovecrafts skräckmytologi, unik spelmekanik

Call of Cthulhu Sverige

Vid sidan om klassiska Dungeons & Dragons har Call of Cthulhu varit en av stapelvarorna i rollspelsvärlden. Med multipla versioner och mängder av extramaterial har det varit ett av spelarnas favoritspel, trots att temat och spelmekaniken gör att varje spelomgång och kampanj är en långsam spiral ner i galenskapen som följer på att rollspelspersonerna lär sig om Cthulhu-mytologin. Ända fram till 2020-talet har spelandet dock fått ske på engelska. Detta ändrades när Eloso förlag 2020 gav ut Cthulhu Sverige som inte bara översätter och anpassar materialet utan också sätter hela spelet i en unikt svensk kontext. Lär därför känna Sverige på 1920-talet och upplev hur det lilla landet med den växande industrin och pågående klasskampen också döljer kulter och mysterier kopplade till urgamla krafter bortom tid och rum.

Gudasaga

Målgrupp: Unga och vuxna

Genre: Fantasy, nordisk mytologi

Särskiljande: Snabbspelat

Gudasaga

Medan alla andra rollspel i denna lista är utgivna av stora rollspelsföretag eller förlag är Gudasaga ett undantag. Det är utgivet av det mindre Bläckfisk förlag med en något mindre och smalare katalog. Gudasaga är ett rollspel där spelarna ikläder sig roller som påhittade gudar från nordisk mytologi (sådana vi aldrig riktigt tidigare hört talas om) och sedan ger sig ut på äventyr. Som alltid i rollspel samarbetar spelarna för att uppnå sina mål men i Gudasaga finns alltid gudarnas egon med som en faktor. De vill alltid glänsa och visa framfötterna lite extra i varje äventyr och kan därför till och med lägga krokben för varandra med hjälp av lite strategiskt häcklande och utmanande av gudarnas inbyggda högmod. Gudasaga är också relativt lätt och snabbspelat. Där rollspel ofta drar ut på tiden och fyller hela kvällar och nätter kan Gudasaga vara färdigspelat på en timme eller två. Spelet fungerar också som en lämplig introduktion till den nordiska mytologin.

Symbaroum

Målgrupp: Unga och vuxna

Genre: Fantasy

Särskiljande: Ödesmättad svensk fantasy

Symbaroum

Med Symbaroum har Järnringen/Fria Ligan skapat ett spel som står med ett ben i rollspelens barndom, där skattjakt i ruiner och hålor stod i centrum, och ett ben i det mer moderna karaktärsdrivna rollspel, som ges mer och djupare utrymme för spel mellan rollpersoner. Symbaroums värld är mörk och ödesmättad och precis som i övriga produkter från Fria Ligan sätter illustrationerna stämningarna och ramar väl in vilken typ av spel det handlar om. Spelet är inte en återutgivning av ett äldre spel och är inte heller kopplat till någon litterär förlaga. Sedan den första publiceringen 2014 har spelet expanderats med flera produkter och erbjuder en rik flora att ösa ur för den lässugne.

Värt att notera är att det utan problem skulle kunna läggas ytterligare tio spel till listan: klassiska Drakar och Demoner finns i många lämpliga utgåvor, samma sak gäller kultspelet Mutant, Sagospelet Äventyr finns i många genrer och passar yngre spelare, Western är ett måste för vilda västern-älskare, Eon är ett fantasyspel med en mycket fyllig produktion, Järn är ett vackert forntidsrollspel, Mörk Borg är rollspelens svar på dödsmetall, Nordiska Väsen är ett spel dränkt i svenskt folklore sammanhållet av Johan Egerkrans säregna bilder. Coriolis är hård science fiction präglad av Mellanösterns mystik. Listan skulle kunna göras mycket lång och vi uppmanar er på biblioteken att botanisera både bland de stora etablerade aktörerna och de mindre, fristående publikationerna.

Pratar man om svenska rollspel är det nästan oförlåtligt att inte specifikt lyfta Drakar och Demoner som varit ryggraden i svensk rollspelsproduktion sedan tidigt åttiotal. I skrivande stund finns det dock egentligen inga lämpliga svenska upplagor att rekommendera. Förlaget Riotminds gav i början av tvåtusentalet ut en uppskattad och vida spridd upplaga av spelet som kallades Trudvang och som hade rötterna i nordisk mytologi. Detta spel underhölls också med en mängd extramaterial på svenska men kan eventuellt vara svårt att få tag på idag. Den senaste upplagan av Trudvang, som heter Trudvang Chronicles, finns bara på engelska. Parallellt med detta har Fria Ligan fått licens att göra en egen version av spelet och deras Drakar och Demoner kommer att publiceras på svenska under 2023. Utifrån ett biblioteksperspektiv kan det vara en god idé att hålla utkik efter detta spel när det släpps, eftersom inget rollspelsbestånd är komplett utan ett Drakar och Demoner.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.