Gå direkt till innehållet

Säker som digital idag

Den 14:e oktober anordnade Internetstiftelsen temadagen Säker som digital idag, i samarbete med ett antal aktörer. Under dagen pratade bland annat Emma Frans, Birgitta Jonsson och Karl Emil Nikka om hur man kan bli mer säker på internet. Du kan nu se de olika föredragen i efterhand.

Nästan alla svenskar använder internet varje dag. Vi gör det i kontakt med myndigheter, när vi betalar räkningar, umgås med nära och kära eller när vi söker information och tar del av nyheter. Men var femte pensionär använder inte internet alls, och det finns i hela befolkningen en utbredd oro att bli lurad av bedragare. Dessutom upplever många svårigheter i att avgöra om information på nätet är sann eller falsk. Sverige 2022 är alltså ett land där internet erbjuder stora möjligheter, men där oro och okunskap om hur det digitala fungerar samtidigt är verkliga hinder.

Se hela sändningen på Internetstiftelsens Youtube-kanal. 

Därför blev jag digital! – Så har jag nytta av internet i mitt liv som pensionär

Birgitta Jonsson, pensionär och engagerad i SeniorNet Sweden, berättar om varför hon blev digital och vilka steg hon tog mot ökad digital kompetens. Hon berättar också om vilka hinder hon stött på och vilka fördelar det digitala livet har för henne.

Se Så har jag nytta av internet i mitt liv som pensionär – Birgitta Jonsson på Internetstiftelsens Youtube-kanal.

Birgitta Jonsson kallas oftast på nätet för Fru Jonsson. Hon pratar bland annat om att det är viktigt för äldre att hitta en ingång till det digitala. För henne var det ett fotointresse, men för många handlar det om att enklare kunna ha kontakt med familj och vänner. Hon lyfter i sitt föredrag att vi behöver internet än mer när kroppen sviker på ett eller annat sätt. Några svårigheter för seniorer i den digitala världen är kostnaden, tillgång till tekniken som behövs eller att det inte finns teknisk hjälp när saker går fel. Hon efterlyser tjänster som kan vara till hjälp för de äldre och säger att det bästa är att söka hjälp på biblioteken.

Så skyddar du dig mot nätfiske

Jan Olsson är preventionsansvarig på Nationellt it-brottscentrum hos Polisen och pratar om bedrägeriformen nätfiske, phishing.

Se filmen Så skyddar du dig mot nätfiske på Internetstiftelsens Youtube-kanal. 

Bedrägeritekniken phishing går ut på att med olika bedrägliga medel och metoder få ut information om dig, till exempel bankkortsinformation eller dina  lösenord. Oftast utger sig bedragaren för att vara en som man är förtrogen med. Hur står man emot dessa bedrägeriförsök? Jan menar att bondförnuft är nummer ett: om jag har vunnit något fast jag inte har varit med och tävlat bör man vara skeptisk!

Bli säker på sociala medier

Karl Emil Nikka är it-säkerhetsspecialist och pratar om hur du kan använda sociala medier på ett säkert sätt.

Se filmen Slipp bedragare på sociala medier på Internetstiftelsens Youtube-kanal. 

Karl Emil Nikka förklarar hur de vanligaste bedrägerierna går till, hur du skyddar dig mot dessa bedrägerier och varför alla personer är intressanta måltavlor ur en angripares ögon. Ett vanligt bedrägeri är till exempel inlägg som utger sig vara från stora företag och som lovar att ge bort cyklar eller matvaror om man delar och kommenterar. 

Digital källkritik och källtillit på nätet

Emma Frans, vetenskapsskribent, författare och källkritikexpert, berättar om det digitala informationslandskapet och ger tips på hur vi kan tänka för att kunna skilja sant från falskt.

Se filmen Så funkar digital källkritik och källtillit på Internetstiftelsens Youtube-kanal.

Emma pratar om olika former av falsk information och falska nyheter, fake news, och hur man kan genomskåda dessa.

Arrangemanget Säker som digital idag arrangerades av Internetstiftelsen i samarbete med SeniorNet Sweden, Digitalidag, Digidel, Digiteket, PRO, Kivra, Apoteket och MIK Sverige-nätverket.

Arrangemanget är en del av Tänk säkert-kampanjen, som anordnas av MSB och Polisen och vars syfte är att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.