Gå direkt till innehållet

Så blir ditt 2021!

Lik en siare kommer jag nu att hjälpa dig se in i framtiden. Du kommer här att få reda på hur 2021 kommer att se ut för dig. Eller ja … du kommer i alla fall att ana vilken typ av reklam du kan komma att se under 2021.

Jag minns hur frustrerad jag var för några år sen när jag ständigt fick blöjreklam. Ja, jag var en kvinna i 30-årsåldern men nej, jag ville inte ha fler barn. Vänligen sluta tjata Google, tack! Jag blev irriterad av att se samma slags reklam om och om igen. Tydligen antogs jag behöva veta hur funktionell ett viss blöjmärke var fastän mitt enda barn var sex år. Nu är jag 40 år och Google verkar anse att jag har gjort mitt när det gäller småbarn, borta är all reklam för burkmat, nappar och vagnar. Nu verkar Google istället anse att jag behöver en ny bil fastän jag varken har bilintresse eller ens körkort. Fördomsprofilen om mig som Google skapar med hjälp av all information jag lämnar efter mig under mina aktiviteter på nätet är inte helt träffsäker. Kanske har jag inte gett Googles annonsnätverk tillräckligt mycket information under det senaste året då jag börjat använda Duck-duck-go som sökmotor på min mobil. 

Alla dessa bilreklamer gjorde mig dock nyfiken. Vem tror Google egentligen att jag är? 

Jag loggade därför in i mitt Googlekonto och letade upp annonsinställningarna. Där kunde jag se vem Google anser att jag är och vad jag påstås vara intresserad av. Utöver mitt påstådda bilintresse verkar det som att jag även anses uppskatta “dokusåpor på TV” trots att jag inte äger en TV och inte tittar på dokusåpor. Jag verkar lyssna på countrymusik och även ha “kvinnliga intressen”, vad det nu må vara … Jag besparar dig resten av den långa listan. Jag upprepar proceduren men nu från ett annat Googlekonto som jag använder i jobbsammanhang. Mitt bilintresse kvarstod men i betydligt mindre omfång. Nu anses jag gilla golf, jag som aldrig spelat annat än minigolf och det senast för kanske 5 år sen. “Kvinnliga intressen” kvarstår men nu var musikstilen rätt och mitt intresse för film och foto lyser genom.

Googlemeny för inaktiverade annonskategorier med tolv fordonskategorier

Tolv fordonskategorier jag valde att inaktivera.

Vem tror då Facebook att jag är? Jag är en usel Facebookanvändare. Jag är i princip aldrig där och har gjort åtta inlägg de senaste tre åren. Däremot använder jag Messenger, WhatsApp och är dagligen på Instagram. Jag loggade in på Facebook och klickade mig vidare till annonsinställningarna för att se vilka annonskategorier Facebook tror att jag tillhör. Facebook att jag använder en iPhone X, att jag är född i juli, har bott i Frankrike, är ofta utomlands, har vänner som bor utomlands, vänner som gillar fotboll. En underligt formulerad kategori syns även: “Vänner till personer som interagerat med Ramadan”. Är detta sätt att formulera att jag har muslimska vänner som kan komma att köpa massa saker för att fira slutet av fastan? Antagligen. Konstigt då att jag inte verkar ha vänner som firar jul eller andra högtider…

Facebook lista med annonskategorier

Lista med annonskategorier på Facebook

Detta är information som skulle kunna framkomma i ett ytligt samtal med mig, men trots det känns det ändå lite obehagligt när man ser det svart på vitt. Viss information har jag gett ifrån mig, en del har mina vänner gjort, algoritmen räknar ut resten. 

Så hur blir mitt 2021, vem kommer jag att vara? Möjligen någon med “kvinnliga intressen” som kommer köpa ny bil och TV och börja kolla på dokusåpor. Jag kommer kanske lyssna på countrymusik på min nya mobil medan jag spelar golf utomlands med vänner som gillar fotboll och som fyller år om 7-30 dagar. 

Hur blir ditt 2021? 

  • För att låta Google sia din framtid gå in på: Hantera ditt Googlekonto > Data och anpassning > Personliga annonspreferenser > Öppna annonsinställningar. 
  • För att låta Facebook spå dig: Inställningar & Sekretess> Inställningar > Annonser > Annonsinställningar > Kategorier som används för att nå dig > Andra kategorier > Visa alla kategorier.

Vill du veta mer?

Om du är aktiv på Facebook kan du få reda på ännu mer om dig själv genom att titta på vad du anses vara intresserad av. Gå in till Inställningar & Sekretess> Inställningar > Annonser > Annonsinställningar > Kategorier som används för att nå dig > Intressekategorier. Mycket nöje!

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.