Queer bokcirkel för unga – en delvis digital mötesplats
När bibliotekarierna Lisu Asu och Malin Carlsson ville återuppta en gammal bokcirkel under pandemin startade de en digital variant. Den har sedan utvecklats till en kombination av fysiska träffar och digitala lösningar. Här berättar de om en lärande process där de har hanterat såväl restriktioner som troll och teknik.
Vi heter Lisu och Malin och är två ungdomsbibliotekarier som arbetar i Göteborg. Tillsammans driver vi en bokcirkel för unga, för tillfället både fysiskt och digitalt. För flera år sedan hade Lisu en bokcirkel på Kåkens bibliotek i Göteborg. En queer bokcirkel för unga där det lästes och diskuterades böcker med queera teman och karaktärer. De träffades på biblioteket en gång i månaden, fikade och pratade böcker. Av olika anledningar pausades bokcirkeln och när det sedan var läge att återuppta den var vi mitt uppe i en pandemi. Men suget att bokcirkla satt såklart fortfarande i och vi startade en digital bokcirkel på Discord.
Discord är en programvara där användare kan skapa en egen server för att sedan bjuda in andra användare. En server som skapas på Discord består av både röst- och textkanaler. Det går alltså bra att ha både videosamtal och att chatta. På Discord skapade vi en server som fick namnet Queer bokcirkel för unga och planerade att ha en första träff i maj 2021.
Vi spred information om cirkeln på flera håll, på mötesplatser för unga, i olika queera communities, på biblioteken runt om i staden och ganska snart började det trilla in användare på vår server. Vi ville komma igång så snabbt som möjligt så vi gick in i detta med tanken att vi skulle lära oss efter hand. Vi hade även med oss att ungdomar oftast kan mycket mer om den digitala världen än vad vuxna kan – och att de kanske kunde hjälpa oss att forma servern och lära oss hur den funkar under tiden.
Det var såklart jättekul och spännande att flera ungdomar hittade till servern och Discord visade sig verkligen vara ett föredömligt format för en bokcirkel. I de olika kanalerna kan man ha olika trådar, exempelvis chattar om olika böcker, men också spontant starta nya när folk vill diskutera ett annat ämne.
Till en början var servern helt öppen, och alla som scannade en qr-kod på affischen för Queer bokcirkel kom direkt in i det digitala rummet och kunde se allt som tidigare sagts och skriva helt fritt. Vi kom ganska snabbt på att det inte var en optimal lösning eftersom också en del troll hittade dit och hetsade med hatiska kommentarer. Med hjälp av deltagarna kunde vi då låsa alla kanaler utom en. Från den släpps nu nya deltagare vidare först efter att vi pratat med dem och kollat av att de inte är där för att trolla.
Men åter till första träffen då vi skulle prata om boken Felix ever after av Kacen Callender. Vi ville inte att deltagarna skulle känna sig tvungna att anmäla sig för att delta i en träff. Dels för att det kändes mer välkommet att ha det öppet, men också för att vi av erfarenhet vet att själva anmälningsprocessen kan vara jobbig för vissa. Så inför första träffen hade vi ingen aning om hur många som skulle komma. Det hade skrivits en del om boken i chatten så vi förstod att flera av deltagarna läste boken. Men skulle de komma till en digital träff? Ett möte i en röstkanal på Discord fungerar ungefär på samma sätt som till exempel Teams eller Skype. Men eftersom Discord var nytt för oss båda var vi inte bara nervösa för om någon överhuvudtaget skulle dyka upp utan också över hur det skulle funka rent tekniskt.
Det funkade fint. Flera ansikten dök upp på skärmen och innan bokcirkeln gick över till att vara en kombination av digital cirkel och IRL hade vi flera supermysiga och fnittriga videosamtal på Discord (där någon satt i mormors sommarstuga i Dalarna, någon vandrade runt i skogen för att hitta bort från radioskuggan och någon kom fram till att den satt granne med någon annan).
Sedan restriktionerna lättade i höstas har vi setts IRL en gång i månaden. Digitala lösningar i all ära, men inget slår att frossa i fika och kunna pyssla med något ihop samtidigt som man pratar. Vi har kvar Discord-servern och fortsätter prata där också, och om någon inte har möjlighet att vara med på plats när vi ses kan hen alltid ansluta digitalt. Discord funkar också väldigt bra som en väg in. Vi upplever att det är en betydligt lägre tröskel att gå med i ett digitalt sammanhang än att komma till en fysisk bokcirkelsträff med främlingar på ett bibliotek. Men när man väl är med i servern är det steget sedan lättare att ta. Dessutom kan deltagarna kommunicera med oss och varandra mellan träffarna. På så sätt hålls cirkeln levande hela tiden.
Malin Carlsson arbetar som ungdomsbibliotekarie på Linnéstadens bibliotek i Göteborg och Lisu Asu arbetar som ungdomsbibliotekarie på Härlanda bibliotek i Göteborg.