Presentera boken – digitalt bokprat i pandemitider
Landskrona bibliotek såg ett behov av att hitta nya former för att mötas kring böcker under pandemin. De sökte Experimentspår från Region Skåne för att arbeta digitalt med förmedling av lättläst litteratur, med inspiration av Sommarboken som modell.
Annika Liljengren, programansvarig på Landskrona bibliotek, berättar om projektet.
– Under pandemin begränsades alla möten på biblioteket. Digitala möten blev en utväg för att kunna genomföra aktiviteter. Vi genomförde vår bokcirkel digitalt och vi påbörjade ett samarbete kring språkcaféer inom Familjen Helsingborg, men vad kunde vi göra mer? Många som studerade svenska uttryckte frustration över att inte kunna prata svenska med andra. Då kom tanken på att prova en enkel aktivitet som att samtala om böcker över skärm. Det pratades också mycket om att handeln i vårt samhälle var hårt ansatt av pandemin och därför tänkte vi att presentkort kunde både vara en uppmuntrande belöning för den som läste och presenterade bok samtidigt som det kunde vara ett stöd för den lokala handeln (#supportyourlocals).
Hur har ni arbetat för att nå målgruppen?
– Vi försökte nå via utbildningar, via sociala medier och det digitala språkcaféet. Det visade sig vara svårt. Vi upplever ibland ett glapp mellan en önskan om aktivitet som inte används när den väl genomförs. Det som kom fram var att många en bit in i pandemin upplevde en skärmtrötthet. Efter en dag i skolan framför skärm orkade man inte sitta mer framför datorn. Under pandemin fick även många mer studier på egen hand vilket även bidrog till tröttheten.
– Tanken var också att göra en film för att locka fler deltagare till aktiviteten men vi blev tveksamma när vi hörde om den här olusten att sitta ännu en timma i Teams. När våren och sommaren väl kom började vi träffas ute. Tillsammans med några av deltagarna planerade vi istället en film som handlade om deras erfarenhet och syn på biblioteket. En film som både Komvux och Individ och Familjeomsorg har visat i sina verksamheter.
Hur ser ni på fortsättningen av projektet och annan digital läsfrämjande verksamhet generellt efter pandemin?
– Nu har vi öppnat upp igen och kanske räcker inte resurserna till för att genomföra boksamtal på det här viset. Men å andra sidan kan vi återigen ses varje vecka på språkcaféet och klassbesöken med litteraturförmedling har också kommit igång. De flesta vi möter vill ses på biblioteket. Det känns ju otroligt fint! Kanske har vi inte heller i nuläget hittat rätt form för en digital läsfrämjande verksamhet som lockar den här målgruppen.
Vilka lärdomar och tips skulle du vilja dela med dig av till andra bibliotek som vill prova ett liknande koncept?
– Experimentspåret är ju en fantastisk möjlighet att få prova en idé och se vad den tar vägen. Vår film för att locka läsare till en digital aktivitet blev istället en film där vi fick veta mycket om vad nyanlända och vuxenstuderande tänker och tycker om biblioteket och som kan förmedlas till andra. Vi fick även en insikt i att mötas har ett egenvärde. För alla, men kanske speciellt om du är relativt ny i ett land. Språk är viktigt men ett möte i verkliga livet medför så mycket mer.
Några röster om projektet
Denna artikel publicerades ursprungligen på Region Skånes Utveckling Skåne och återpubliceras med tillstånd. Läs mer om experimentspåret. Puffbild av Oskar Fäldt.