Polarbibblo – en plats för barns skapande

Polarbibblo är en säker webbplats där barn kan läsa, boktipsa, skapa och göra sina röster hörda. I detta forum kan barn utveckla sitt skapande och se sina verk publicerade. De kan också inspirera varandra och läsa andra barns texter.

Vad är Polarbibblo?

Webbplatsen startade som Barnens Polarbibliotek så tidigt som 1997. Sedan dess har Polarbibblo utvecklats och utvidgats, men man har alltid haft ett läs- och skrivfrämjande uppdrag. Sedan 2010 drivs sajten i samarbete mellan Regionbibliotek Norrbotten och Biblioteken i Norrbotten. Redaktionen utgörs av personal från flera av folkbiblioteken i länet och Regionbibliotek Norrbotten.

En sida av barn för barn

Det som gör Polarbibblo så speciellt är att de inskickade texterna, boktipsen och teckningarna på webbplatsen alla är gjorda av barn för andra barn. Redaktörer läser igenom bidragen och ändrar om det behövs, men barnen står i fokus. De barn som har ett konto får direktkontakt med redaktörerna, som erbjuder synpunkter och tips om hur barnen kan utveckla sitt skrivande.

De barn som får sina bidrag publicerade på Polarbibblo kan också välja att vara med i Bok- och tidningslotteriet som har dragning varje månad. För att vara med i Bok- och tidningslotteriet måste man ha ett konto. Det kan man skaffa antingen som enskilt barn, eller så kan en lärare eller bibliotekarie skaffa det. Läs mer om konton på Polarbibblo och vad det innebär för upphovsrätten.

Att synas är viktigt

Bland det mest uppskattade på Polarbibblo är att barnen får se sina alster publicerade online. De får en plats där de kan synas och uttrycka sig, vilket stärker deras integritet och självförtroende. Samtidigt är det viktigt att Polarbibblo är en oas av lugn, vilket är skälet till att det inte finns likes, kommentarer eller sidvisningar som kan skapa en tävlingsinriktad och pressad miljö. Främst av allt ska Polarbibblo vara en säker och bekväm plats för barn att hänga på, både på fritiden, på biblioteket och i skolan.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

Det bästa med Polarbibblo.se

Hur kan biblioteken använda Polarbibblo?

Webbplatsen har många användningsområden för biblioteket. Ett första steg är att du går in och bekantar dig med Polarbibblo och dess tjänster. Nedan följer ett par exempel på enkla aktiviteter som kan anordnas på biblioteken med hjälp av Polarbibblo, i stora eller små grupper:

  • Sagostunder där du läser bidrag från sidan
  • Svara på ett quiz tillsammans
  • Skriv en djursaga/berättelse/saga/dikt tillsammans
  • Använd boktips från sidan under boksamtal
  • Pysselstund med färgläggningsbilder med Polarugglan

Regionbibliotek Norrbottens webbplats hittar du utöver färgläggningsbilder också informationsfoldrar till föräldrar och pedagoger i PDF-format som du kan skriva ut.

Polarbibblo och framtiden

Just nu pågår ett projekt kallat “Polarbibblo, centrum för barns berättelser och skapande på meänkieli, samiska språk och svenska” med syfte att att modernisera och utveckla sidan. Det ska även tillkomma flera språk, nu först samiska språk och meänkieli och dess varieteter. Så småningom ska barnen också få möjlighet att skicka in foto, ljud och film.

I och med uppgraderingen av sidan kommer nytt stödmaterial för bibliotekarier och lärare att tas fram och läggas upp allt eftersom. Vill du veta mer om projektet kan du kontakta:

Regine Nordström, projektledare

E-post: regine.nordstrom@norrbotten.se 

Telefon: 072-545 14 30

Tipsa gärna Polarbibblo!

Har du förslag, frågor eller tips du vill dela med dig? Kontakta gärna info@polarbibblo.se .