Polarbibblo – för att språk är en skatt
Nationella minoritetsspråk sida vid sida med svenska, det är verkligheten på Polarbibblo. Sajten, som syftar till att främja barns skrivande, läslust, skaparglädje och språkutveckling, erbjuder även material för bibliotekspersonal och andra yrkespersoner som arbetar med barn. Idag finns Polarbibblo på finska, meänkieli, samiska språk och svenska.
Ibland kan det vara svårt för barn att komma i gång när det kommer till kreativitet och fantasi. Men det finns en resurs som kan hjälpa dem att utveckla sina färdigheter och uttrycka sig på ett kreativt sätt – Polarbibblo.
Polarbibblo är en digital plattform där barn kan utforska sin fantasi genom att bland annat skriva och rita, och sen dela med sig av sina verk. Det är en trygg och inspirerande miljö där barn kan få hjälp att utveckla sin kreativitet och skaparförmåga, och där de kan få sina tankar och idéer publicerade så att andra barn kan ta del av dem.
Hur fungerar Polarbibblo?
Polarbibblo är en webbaserad tjänst som är gratis att använda. Användarna kan skapa användarkonton för att få tillgång till extra funktioner, som att spara ofärdiga texter, delta i tävlingar och chatta med en redaktör för att få feedback och vägledning.
Det finns en mängd olika språk tillgängliga på Polarbibblo. Sajten finns i dagsläget på finska, meänkieli, flera samiska språk och svenska, vilket gör att barn med olika språkliga bakgrunder kan känna sig välkomna och inkluderade.
– Många barn kan inte få hjälp av sina föräldrar eller andra vuxna i sin närhet när de vill läsa eller skriva på andra språk än svenska, och då känns det roligt att kunna erbjuda hjälp och stöd från vuxna redaktörer som talar deras eget språk, berättar Annette Kohkoinen, som jobbar som webbansvarig för nationella minoritetsspråk på Polarbibblo.
Polarbibblos mål är att ge barn och unga en plats där de på ett roligt sätt kan utforska sitt språk och sitt berättande. Med sajten vill man även höja statusen för de nationella minoritetsspråken och väcka barns nyfikenhet på sina förfäders språk.
Guida barn genom Polarbibblos värld
Polarbibblo kan vara en användbar resurs för bibliotekspersonal, pedagoger, modersmålslärare och andra vuxna som vill stärka barns språk.
Det finns många sätt att använda Polarbibblo i det fysiska rummet. På biblioteket skulle du exempelvis kunna använda Polarbibblo så här:
- Ha en datorhörna på barn- och ungdomsavdelningen med Polarbibblo som startsida.
- Ha sagostunder där du läser barns bidrag från sidan.
- Använda boktips från sidan under boksamtal.
- Uppmuntra barn att skriva boktips på sidan om sina favoritböcker.
- Ordna pysselbord med färgläggningsbilder med Polarugglan och hens kompisar.
- Ordna en skrivarverkstad där ni skapar bildberättelser, dikter och berättelser, tillsammans eller var och en för sig.
Tänk på Polarbibblo som en skattkista av kreativitet och fantasi, och ta en titt och se vilka spännande möjligheter som väntar där!
Fakta
- Polarbibblo drivs av Regionbibliotek Norrbotten.
- På Polarbibblo finns meänkieli i dess tre former: tornedalsvarieteten, gällivarevarieteten och lannankieli. För det mesta är det tornedalsvarieteten som används på Polarbibblo.
- Det finns skriftspråk för åtta samiska språk. I Sverige används fem av dessa: lulesamiska, nordsamiska, pitesamiska, sydsamiska och umesamiska. Dessa fem samiska språk finns alla på Polarbibblo. Innehållet på de minsta språken, pitesamiska och umesamiska, är dock än så länge begränsat.
- Finska, meänkieli och de samiska språken har status som nationella minoritetsspråk med ett särskilt skydd i Sverige. De övriga nationella minoritetsspråken är romani chib och jiddisch.
- Kungliga biblioteket har gett Polarbibblo i uppdrag att undersöka om webbplatsen kan utökas med innehåll på romani chib. Det utredningsarbetet pågår.
- Det är helt kostnadsfritt att använda sajten.
Kontakt
Ta gärna kontakt med Polarbibblo om du vill ha tips för att komma i gång eller om du har frågor om sajten: info@polarbibblo.se
Följ gärna Polarbibblo på sociala medier för att få tips på hur du kan använda sidan, information om nya aktiviteter och funktioner samt mycket mer.
Polarbibblo på Facebook
Polarbibblo på Instagram
Linda är kommunikatör på Polarbibblo. Hon jobbar för att så många som möjligt ska upptäcka den magiska värld som finns på polarbibblo.
Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida
Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.
Texten på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Detta innebär att du:
- får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
- får remixa, återanvända och bygga på materialet
- får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
- inte behöver fråga om lov.
Om du bearbetar, delar eller använder texten:
- Ge ett korrekt Erkännande
- ange verkets namn,
- ange vem som skapat verket,
- ange länk till verkets ursprungsplats,
- ange länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
- ange vilka delar som eventuellt är bearbetade
- länka till licensen.
Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:
Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Bilder är licensierade under respektive angiven licens.
Detta är en uppdaterad version av en äldre artikel på Digiteket.