Gå direkt till innehållet

Omvärldsbevakning – Peter Alsbjers bästa resurser för att hålla sig ajour

Peter Alsbjer har å biblioteksbranschens vägnar omvärldsbevakat, simpirerat och delat med sig på sin blogg i över 15 år. Men nu är det slut. Som sista inlägg samlade han de resurser och verktyg han har använt för att hålla sig ajour. Digiteket tycker att dessa är värdefulla att samla och sprida till en än större publik.

Peter Alsbjer som tidigare har intervjuats på Digiteket avslutar sin omvärldsbevakargärning genom att samla sina bästa tips för omvärldsbevakning. Peter Alsbjer går i pension och kommenterar i en artikel i Biblioteksbladet varför han väljer att lägga ner bloggandet:

– Jag går i pension den sista september. Efter det har jag egentligen ingen möjlighet att påverka framtidens biblioteksutveckling. Om jag fortsatt skulle det bli ett tyckande utan ansvar – en bitter gammal man som ingen lyssnar på, typ. 

Digiteket är tacksamma för Peters arbete och samlar ihop hans sista metabetonade inlägg här. 

Vetenskapliga bibliotekstidskrifter (open access)

En lista på internationella, vetenskapliga bibliotekstidskrifter, publicerade som open access, det vill säga fritt tillgängliga. De flesta av dem har RSS-flöden, vilket gör det lätt att prenumerera på dem med hjälp av en RSS-läsare.

Omvärldsbevakning: 18 vetenskapliga bibliotekstidskrifter (open access)

Nyhetsbrev och e-postutskick

En i regel bra källa för omvärldsbevakning är nyhetsbrev, prenumerationer via e-post och pressmeddelanden. Peter listar ett antal svenska och internationella tips. 

Omvärldsbevakning: Nyhetsbrev och e-postutskick för biblioteksspanaren

Bibliotekstidskrifter

12 svenska och internationella bibliotekstidskrifter med tillgängliga artiklar på nätet. 

Omvärldsbevakning: Bibliotekstidskrifter

Biblioteksbloggar

Även om bloggandet som fenomen är på utdöende finns det fortfarande ett stort antal bloggar som uppdateras mer eller mindre regelbundet därute. Alla bloggarna i listan har RSS-flöde, vilket gör att du enkelt kan prenumerera på dess innehåll. 

Omvärldsbevakning: 83 svenska och internationella biblioteksbloggar

Sociala medier

En lista över 22 på olika sätt biblioteksrelaterade Facebook-grupper.

Omvärldsbevakning via sociala medier 

Omvärldsbevakning på Digiteket

Om ovanstående resurser inte skulle räcka så har Digiteket också publicerat några i sammanhanget relevanta resurser.  

Facebook – en resurs för omvärldsbevakning och delakultur

Artikeln samlar ett stort antal sidor och grupper vilka kan vara intressanta att följa som biblioteksanställd. Artikeln förklarar också skillnaden på grupper och sidor och ger lite tips på hur du kan få ett bättre Facebook-flöde.

En sammanställning över bibliotekspodcasts från norr till söder

Alla svenska bibliotekspodcasts, som vi känner till, listade från norr till söder. 

RSS?

Du kan med en RSS-läsare prenumerera på en sidas RSS-flöde om de erbjuder den tjänsten. Det innebär att alla nya inlägg på sidan kommer listas i ditt flöde och du kan sortera de olika inläggen så som du önskar. Det är en tacksam teknik för att hålla sig ajour kring ett område. Peter Alsbjer rekommenderar Old Reader, men det finns flera olika att välja mellan.   

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.