Notiser vecka 40

Det händer mycket roligt och lärorikt där ute i landet men det är svårt att hålla koll på allt! I vårt semi-regelbundna nyhetsbrev listar Digiteket föreläsningar, seminarium, rapportsläpp och dylikt som på något sätt passar in under Digiteketparaplyet.

Hör gärna av er till kontakt@digiteket.se om ni har tips på saker som borde vara med!

DigiDag 2021

Föreläsningar och workshops 18/11

”DigiDag ställer in siktet på barn och ungas digitala vardag. Hur kan folkbiblioteken vara en relevant aktör i barns och ungas digitala vardag nu och i framtiden? 18 november bjuder Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg in till en fullmatad digital heldag med en rad toppföreläsningar och workshops som har gemensamt att de tar avstamp i frågor kring barn och ungas liv på nätet. Vi fyller på med programpunkter allt eftersom.”

Bli säker på nätet

Konferens 15/10 09.00-11.00

”Visste du att nästan var femte svensk råkat ut för bedrägeriförsök på nätet? Den 15 oktober bjuder Internetstiftelsen i samarbete med en mängd samhällsaktörer till en förmiddag som gör dig säkrare på internet, med föredrag från Polisen, BankID, Svensk Handel och Internetstiftelsen. Det pratas mycket om säkerhet på nätet och tidningars braskande rubriker kan ibland sprida en viss oro. Är mina personliga uppgifter säkra? Vågar jag betala med min telefon? Kan jag lita på swish? Vågar jag öppna meddelandet från Postnord? Internetstiftelsens konferens Bli säker på nätet tacklar många av dessa frågor på ett mycket handfast sätt med föreläsningar på ämnen som: Hur skyddar jag mig mot nätfiske?,  Hur förhindrar jag att mitt bank-id missbrukas?, Lösenordsskola: hur skyddar jag mina tjänster på nätet? och Hur e-handlar jag säkert?”

Läs mer och anmäl dig till Bli säker på nätet

Hur klarade svenska nyhetsmedier pandemin?

Webbinarium 20/10 14.00-15.30

”Den 20 oktober håller Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ett webbinarium där Nordicom presenterar rapporten Medieekonomi 2021. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind inleder och webbinariet avslutas med en paneldiskussion om nyhetsmediernas utmaningar och möjligheter. Medieekonomi är en årlig rapport som ingår i MPRT:s rapportserie om medieutveckling. I rapporten Medieekonomi förklaras de samband som finns mellan konjunkturen, reklammarknaden, mediekonsumtionen och de svenska medieföretagens ekonomi.”

Mer information och anmälan på MPRT

Öppen frågestund med Nordic Accessibility Group

Frågestund 12/10 13.00–14.00

”Nu har du återigen chansen att träffa våra experter inom tillgänglighet. Under 1 timme kan du ställa vilka frågor du vill (inom området!) och vara med och diskutera och nätverka med kollegor i branschen.”

Mer information och anamälan på Nordic Accessibility Group 

Ange­lä­gen forsk­ning: Meröp­pet bort­om tekni­ken

Forskarforum 28/10 09.00–10.00

”Välkommen till Angelägen forskning – ett nytt forskarforum för stärkta bibliotek, arrangerat av Kulturrådet och Kungliga biblioteket. Det första tillfället i denna serie av seminarier, sänds via Digiteket den 28 oktober. Många bibliotek har infört, eller planerar att införa, meröppet. Att kunna besöka lokalerna utanför den bemannade öppettiden möjliggör för fler att ta del av medierna och använda bibliotekslokalerna. Meröppet ökar tillgängligheten och bygger på tillit mellan lokalsamhället och biblioteket. Det första seminariet i serien Angelägen forskning inleds med en fördjupad diskussion om meröppet. Här samtalar Anna Åkerberg, biblioteksutvecklare på Region Skåne, med Lisa Engström, universitetslektor vid Avdelningen för ABM och digitala kulturer.”

Mer information på KB

Digitalidag

Flera olika lika seminarium och föreläsningar 15/10

”Digitalidag är en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Målet är att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen. Initiativtagare är Forum för Omställning, (FfO), Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), Landsorganisationen i Sverige, (LO), Myndigheten för digital förvaltning, (DIGG), Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Statens servicecenter.”

Alla aktiviteter listas här

Mer information om de olika aktiviteterna hittas på Digitalidag