Notiser vecka 39

Det händer så mycket roligt och lärorikt där ute i landet men det är svårt att hålla koll på allt! I vårt nya semi-regelbundna nyhetsbrev listar Digiteket föreläsningar, seminarium, rapportsläpp och dylikt som på något sätt passar in under Digiteketparaplyet och som ni kanske missat.

Hör gärna av er till kontakt@digiteket.se om ni har tips på saker som borde vara med! 

MIK-Jam – Biblioteksutveckling för Agenda 2030

Workshop 13 & 20/1 2022.

”När de två dagarna är slut har vi tagit fram nya metoder, aktiviteter och prototyper som hjälper biblioteken att bidra till utvecklingen av en hållbar värld. Kanske kommer vi att utforma en helt ny bibliotekstjänst som ökar den digitala delaktigheten? Kanske utformar vi ett spel som sprider kunskap om klimatförändringarna? Bara fantasin sätter gränser. MIK-jam Agenda 2030 är för dig som arbetar på bibliotek, museum, skola, inom hållbar utveckling eller bara är intresserad. Du bidrar med dina idéer och i grupp arbetar vi utifrån de Globala målen för hållbar utveckling med en imponerande skara inspiratörer som bollplank. Tillsammans utformar vi lösningar som gör skillnad, med fokus på fyra aktuella områden:

  • Design för delaktighet på internet.
  • Kommunikation för en hållbar värld.
  • Öppna data i en hållbar stad.
  • Biblioteken i en cirkulär ekonomi.”

Intresseanmälan till att delta öppnar 18 oktober 2021.

Mer information och anmälan hos Mikjam

Svenska Daisy-konsortiets konferens 2021: Tillgängligare läsning för läsaren

”Välkommen till 2021 års SDK-konferens som i år sätter läsaren i fokus! Under konferensen får du ta del av framtidsspaningar kring ny och spännande teknikutveckling som i framtiden kommer påverka våra läsare.   

I år finns det möjlighet att delta på konferensen antingen på plats i Malmö eller digitalt.”

Mer information och anmälan på MTM.  

Webbi­na­ri­um om Blädd­ra!

”I våras lanserade Kungliga biblioteket läsappen Bläddra. Nu fortsätter arbetet med att utveckla den och nå nya läsare. Under webbinariet berättar vi mer om Bläddra och hur man använder appen, och hur du som förmedlare kan marknadsföra den till målgrupperna. Informationen vänder sig till dig som arbetar på folk- och skolbibliotek eller är modersmålslärare, men alla intresserade är välkomna. Deltagarna kommer också ha möjlighet att ställa frågor.”

Anmälan och mer information på KB

Ungar & medier

Statens medieråd har nu släppt årets upplaga av den återkommande rapporten Ungar & medier, en statistisk undersökning av barns och ungas medievanor. Här hittar du mängder av intressant data kring barn och ungas mediekonsumtion. ”I årets rapport får du bland annat veta hur unga fått nyheter under pandemin, hur deras läsvanor utvecklats och hur utsattheten på nätet förändrats.”

Ungar & medier 2021

Nordicom Review 42

I detta specialnummer av Nordicom Review kretsar alla artiklar kring hur man kämpar med teknik i vardagen på olika sätt som till exempel reglering av barns skärmtid, hur man får åtkomst till sin hälsodata online och frågor kring integritet på arbetsplatsen. Alla artiklarna är fritt tillgängliga.

Nordicom Review 42 (Special Issue 4) 2021. Struggling with Technology