NaNoWriMo – allt du behöver för att skriva en roman på en månad

Är det möjligt att få ihop en roman på så kort tid som en månad? Absolut! På webbplatsen NaNoWriMo (nanorajmå) finns peppen, inspirationen och tipsen som gör att alla kan lyckas. Hedvig Andersson, bibliotekskonsulent på Lässatsningen i Eskilstuna, berättar hur bibliotekspersonal kan använda NaNoWriMo som inspiration och verktyg.

NaNoWriMo är ett icke-vinstdrivande amerikanskt initiativ som har spridit sig över stora delar av världen. I stort sett allt material är fritt och gratis att använda. Förutom en webbplats riktad mot vuxna finns också en med barn och unga som målgrupp, med massa material som kan användas av exempelvis lärare och bibliotek.

© Image courtesy of NaNoWriMo.

Varför är det roligare att skriva en roman på NaNoWriMo än att göra det någon annanstans?

NaNoWriMo använder element från spelvärlden, så som ”badges” (märken) och diplom, där du kan följa dina framsteg i skrivandet. Här finns ett omfattande material att använda för att komma igång och få ny fart när du har fastnat, så som lekfulla och enkla övningar för att lära känna dina karaktärer, miljöer, konflikter med mera. Här finns också peppande videor, citat och artiklar från författare och andra kloka människor – allt dessutom snyggt paketerat.

Små rutor med utmärkelser.

I NaNoWriMo får du utmärkelser för olika saker. Ju längre din berättelse blir desto mer badges samlar du på dig.

Även barn kan skapa konton på NaNoWriMo (young writers program), och där kan man anpassa målet – alltså hur många ord som krävs för att skriva en roman – utefter barnets förutsättningar. På så sätt så kan även ovana eller ovilliga skribenter vara med i utmaningen.

När du skapar ett konto får du också tillgång till en mängd sociala forum där du kan diskutera idéer och svårigheter som dyker upp i skrivandet.

Forum. Rubriker: About the Character Cafe category, Can tough love misfire if used on the wrong person

Det finns en uppsjö forum där du kan ta hjälp av och diskutera med andra aspirerande författare. Här ovan diskuteras karaktärsutveckling av alla dess slag.

Och om du är riktigt modig kan du också låta andra läsa och kommentera din text – ett kanske läskigt men också oundvikligt steg om du verkligen vill utveckla ditt skrivande.

Varför ska du som arbetar på bibliotek använda NaNoWriMo?

Som sagt, här finns otroligt mycket material, dessutom snyggt paketerat. Som ledare för en skrivgrupp kan du använda materialet rakt av, som ett färdigt koncept under hösten (eller varför inte ett helt år), eller välja ut några övningar – det finns ofta kopieringsunderlag att skriva ut till övningarna. Materialet är anpassat till olika åldrar, så att du kan vända dig till både barn, unga och vuxna.

© Hedvig Andersson
Hedvig jobbar som Bibliotekskonsulent på Lässatsningen, en del av Eskilstuna bibliotek, och arbetar bland annat med att ge skriv- och läsinspiration till elever och lärare i skolan.

Som ledare för en grupp barn eller unga kan du skapa ett digitalt klassrum där du kan följa, utmana och peppa alla deltagare i klassrummet digitalt. Kanske vill du också uppmana lärare i din kommun eller region att använda webbplatsen.

Som ledare för en grupp vuxna kan du istället skapa ett forum där ni kan som grupp kan diskutera och stötta varandra.

NaNoWriMo för vuxna 

NaNoWriMo för barn och unga